середу, 5 серпня 2009 р.

Вченим вдалося побачити древнє місто, поховане під Венецією

venice

На північ від аеропорту італійської Венеції розташована відведена під поле ділянка землі приблизно в 100 гектарів, під якою поховано стародавнє римське місто Альтінум - попередника сучасної Венеції
Цей факт підтвердили вчені, яким вдалося відновити його обриси за допомогою спеціальних методів аерозйомки та аналізу зображень.

З допомогою спеціальних методів аерозйомки та аналізу зображень нещодавно вченим вдалося відновити вигляд цього древнього міста.


Археологи давно знали, що Альтінум, стародавній римський торговельний центр, був похований під полями, розташованими на території сучасної Венеції. Побудований на висоті двох-трьох метрів над заболоченою лагуною, він був розміром приблизно з Помпеї. Альтінум ще за 600 років до римлян був важливим регіональним центром. Однак руїни стародавнього міста давно зникли під землею.


У 2007 році група учених під керівництвом геоморфолога Паоло Моцці з Університету Падуї зайнялася аналізом аерофотографій цього місця з роздільною здатністю приблизно в півметра, зроблених у світлі різної довжини хвилі і в ближньому інфрачервоному світлі.


У результаті аналізу фотографій по контурам, які проступають на фото, вчені побачили, що рослини в цьому місці мають різну ступінь дозрівання, що, за словами експертів, пов'язано з вологістю ґрунту. Світліші рослини вказували на розміщення будівель в давнину, включаючи храм, амфітеатр, форум, і, можливо, палаци, поховані, ймовірно, на глибині 40 сантиметрів під землею.


До південь від центру міста тяглися широкі смужки добре визрілих рослин - там розташовані канали, розповіли дослідники. На їхню думку, кінець Альтінума був одночасно і початком Венеції. Страбон, древньоримський історик, ще в I столітті згадує про значення Альтінума. Він розташовувався недалеко від стратегічно вигідних морських шляхів і доріг, що ведуть на північ Імперії, тому часто ставав мішенню для варварів. У 452 році його зруйнував Аттіла, тоді мешканці остаточно покинули Альтінум.


У 19 столітті заболочену територію міста було осушено і перетворено в поля. Зараз, завдяки роботам Моцці і його колег, вчені можуть відновити вигляд стародавнього міста. Місцева влада надає підтримку цим дослідженням.


"До робіт професора Моцці було просто неможливо зрозуміти розташування будівель і схему міста", - говорить Маргарита Тіреллі, директор Національного Археологічного Музею Альтінума.


Моцці і його колеги планують провести додаткові дослідження, зокрема, сканування місцевості за допомогою технології дистанційного збору даних LIDAR, що дозволяє отримати точну карту місцевості. Вчені також хочуть зібрати і проаналізувати зразки ґрунту місцевості. Все це дозволить вченим попередньо визначити найкращі місця для початку розкопок.

0 коментарі:

Дописати коментар