неділю, 3 січня 2010 р.

Україна-ЄС: на що розраховувати Києву від іспанського головування в Євросоюзі?

04189854_4001-го січня Іспанія перебирає на себе після Швеції  головування в ЄС. Якщо за керівництва Стокгольма ЄС активно розвивав відносини зі східними сусідами, зокрема і з Україною, то Мадрид має інші пріоритети, кажуть оглядачі.


Київ хоче отримати чітку європейську перспективу, а ЄС з цим кроком не квапиться. Водночас Україні та п'ятьом іншим східним сусідам ЄС торік запропонували програму "Східне партнерство".


Україна має зміцнювати співпрацю з ЄС


Іспанський державний секретар з питань Євросоюзу Дієго Лопез Гаррідо в інтерв'ю "Німецькій хвилі", коментуючи євроінтеграційні прагнення Києва, зауважив: "Україна хоче мати європейську перспективу. Ми бачимо Україну, інші країни в цьому регіоні як країни, які повинні зміцнювати співробітництво з Європейським союзом. На цей момент через ситуацію в Україні у внутрішній та зовнішній політиці найкращий крок – це належати до Східного партнерства».


Також іспанський міністр наголосив, що Україна – це європейська країна, і наступний крок її зближення з ЄС може бути. За його словами, демократичну країну, яка виконала всі закріплені в документах вимоги, можна запросити до Європейського союзу.


Щодо процесу розширення, то тут Мадрид керується європейським законодавством. Гаррідо сказав, що кожна країна, яка бажає набути членства в ЄС, має виконати політичні та економічні вимоги. Такими, як наголосив державний секретар, є правила гри.


За матеріалами української редакції "Німецької хвилі"

2 коментарі:

  1. Щось сумною виглядає перспективи України стати членом Євросоюзу. Та й де тепер нашому уряду до того ! Вибори незабаром.

    ВідповістиВидалити
  2. Зоряна Милославська12 січня 2010 р. о 03:57

    Сумні перспективи щодо вступу України до Європейського союзу. Та й наш уряд в цьому плані практично нічого не зробив. Інші, більш важливі проблеми в нього !

    ВідповістиВидалити