понеділок, 29 березня 2010 р.

Молодь з Бучача побувала в Польщі

buchach-klobuck
Ще влітку минулого року в Бучач приїжджали гості із Польщі і висловили припущення, що при добрій нагоді молодь із нашого міста зможе погостювати в польських родинах та відвідати історичні місця у цій державі, поспілкуватися з ровесниками, змістовно відпочити. Мало хто з нас повірив у це. Але, дякуючи старанням спочатку отця Миколи Леськіва, а тепер Даріуша Пєхніка із костелу Успіння Пресвятої Богородиці м. Бучача, які зайнялися організацією поїздки, все стало можливим.  Правда, довго тривало виготовлення документів на виїзд. І на якусь мить нам видалося, що цього ніколи не станеться, так як не могли відкрити візи. Та накінець нам це вдалося. І група з одинадцяти чоловік ( Бебих Валерій, Бебих Анатолій, Олійник Людмила, Олійник Олександр, Костюк Соломія, Єднак Ірина, Олексевич Христина, Чуприна Роман, Дякун Тарас, Петрусяк Ірина, Питолай Марія в супроводі отців Даріуша та Миколи) вирушила у Польщу.

Відповідно до програми перебування української молоді в з 15 по 23 березня 2010 року групу з Бучача вранці 15 березня зустріли у Ченстохові, а потім привезли в місто Клобуцьк, де нас гостинно зустріла дирекція спілки шкіл №3 разом з вчителями та учнями і ознайомили з програмою перебування у Польщі. Потім наших дітей поселили в себе польські родини, з якими ми всі мали можливість познайомитися ближче та відпочити після довготривалої подорожі.


klobuck_polska_1


klobuck_polska_2


klobuck_polska_3


klobuck_polska_4


А вже з вівторка ми на час перебування в Клобуцьку стали школярами цієї школи і не тільки відвідували уроки з багатьох предметів, які проводилися польською мовою, а й разом із ровесниками сусідньої держави проводили різноманітні заходи із ознайомленням історії, звичаїв, традицій України та Польщі.


Весело і змістовно проводили дозвілля: пекли ковбаски на вогнищі, бучачани розучували польські пісні, а школярі Клобуцка-українські, наші діти разом із польськими друзями відвідали рекреаційні заняття в басейні. А щовечора нас гостинно зустрічали господарі, в яких ми зупинилися. Мене здивувало, що кожна родина, в якій жили діти з Бучача, ставилася до кожного з нас як до свої рідних дітей і навіть виділяли нам кишенькові гроші.


В четвер, 18 березня, для нас була проведена екскурсія до Кракова, де ми відвідали королівський замок Вавель, побували на площі Ринок, в Сукенніцах, Барбакані, костелі на Скалці, прогулювалися берегом Вісли та в багатьох інших місцях. Ця екскурсія була пам’ятна для нас, бо Краків-місто історичне. І всіх вражень від цієї екскурсії неможливо передати та описати.


krakow_polska_51


krakow_polska_1


krakow_polska_2


krakow_polska_3


krakow_polska_4


krakow_polska_6


krakow_polska_7


krakow_polska_8


krakow_polska_9


А 29 березня ми відвідали місто паломників –Ченстохову, побували на Ясній Горі, в скарбниці, де зберігаються цінні експонати багатьох епох, в бібліотеці, пройшлися алеями Хресної дороги і, звісно, придбали сувеніри.



czestochowa_polska_1

czestochowa_polska_2

czestochowa_polska_3

czestochowa_polska_4

czestochowa_polska_5

Кожен день нашого перебування в Польщі був заповнений безліччю цікавих заходів і приємним спілкуванням із новими друзями. А перед від’їздом додому пройшла офіційна церемонія прощання із нами, молоддю Бучача, в Будинку культури (МОКу) з владою міста, приватними спонсорами, які організували цю поїздку і наше проживання в Клобуцьку та новими друзями.



klobuck_polska_5

klobuck_polska_6

klobuck_polska_7

klobuck_polska_8

Хочу відмітити, що люди у сусідній Польщі гостинні, щирі та доброзичливі. А міста та села охайні та чисті. І це, насамперед, свідчить про те, що поляки дбають про це самі. Цього варто навчитися і нам, українцям. Бо як ми самі не будемо дбати про свій добробут і культуру, за нас ніхто цього не зробить.



Соломія Костюк, учениця 7-А класу
Бучацької школи І-ІІІ ст.. №2

0 коментарі:

Дописати коментар