пʼятницю, 17 липня 2009 р.

Східна Європа просить в Обами захисту від Росії

buchach,buchach news



На думку європейських політиків, довіра до США у Східній і Центральній Європі може знизитися.



Східна Європа просить в Обами захисту від Росії
Відомі східноєвропейські політики звернулися до президента США Барака Обами з відкритим листом, в якому попросили НАТО приділити більше уваги безпеці в регіоні і протистояти "наростаючому залякуванню" з боку Росії.

Під опублікованим 16 липня листом підписалися Валдас Адамкус, Лех Валенса, Вацлав Гавел, Олександр Квасьневський, Март Лаар, Вайра Віке-Фрейберга та інші політики.


Автори листа заявляють, що вітають "перезавантаження" російсько-американських відносин, але радять США дотримуватися чіткішої та принциповішої позиції по відношенню до Москви. На думку європейських політиків, які посилаються на власний досвід відносин з Росією, це "не лише підсилить систему безпеки Заходу, але й підштовхне Москву до співпраці".


У листі приділяється увага питанню розміщення елементів американської ПРО в Європі. "Невелика кількість ракет не може являти загрозу інтересам Росії, і в Кремлі це розуміють", - мовиться у відкритому посланні. У зв'язку з цим політики просять США більшою мірою прислухатися до думки лідерів Польщі і Чехії і не допускати надмірного втручання Москви в питання ядерної оборони Європи. Інакше, на думку авторів, довіра до США у Східній і Центральній Європі може знизитися.


Автори також висловили стурбованість енергетичною залежністю Європи від Росії і стверджують, що політична підтримка США може зробити вирішальний вплив на вирішення цього питання. Росія, на думку колишніх лідерів східноєвропейських країн, зловживає перевагами від фактичної монополії.


У листі до НАТО закликають до тіснішої співпраці з Євросоюзом і вироблення спільних стратегій не лише відносно Росії, але і з інших важливих питань. Автори листа вважають, що Європа потребує більшої уваги з боку США, але це не відображено в існуючій системі американських зовнішньополітичних пріоритетів.

0 коментарі:

Дописати коментар