пʼятницю, 7 серпня 2009 р.

В Україні різко зросла кількість тварин, хворих на сказ

homeless_dog

На території України продовжує збільшуватися кількість тварин, заражених сказом - гострим інфекційним вірусним захворюванням, що передається зі слиною при укусах хворої тварини, вражає нервову систему і може призвести до летального результату.
За інформацією Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, в 2006 році в країні було виявлено 778 бродячих котів і собак, заражених сказом. У 2007 році кількість хворих тварин зросла до 1169, а в 2008 році - до 1181, пише Коммерсантъ-Украина.

"Основними носіями вірусу є дикі лисиці, що заражають бродячих собак та котів у прилеглих до міст лісосмугах. При цьому заражені тварини мігрують з лісопаркової зони в місця поселення людей, вони здатні за день пробігти до 80 км", - розповіла виданню начальник Головного управління ветеринарної медицини в Києві Людмила Олійник.


У свою чергу, фахівці-епізоологи в Інституті лабораторної діагностики борються з поширенням сказу, розкидаючи в лісосмугах їстівні приманки, що містять вакцину проти вірусу. Водночас, за словами Олійник, обов'язковим елементом боротьби з поширенням вірусу є вакцинація домашніх тварин.


"Українська вакцина є безкоштовною і надається як приватним, так і державним ветеринарним установам. Щорічна закупівля препарату фінансується з держбюджету", - уточнила чиновниця.


Нагадаємо, в червні повідомлялося, що в селі Борсуки Лановецького району Тернопільської області виявили корову з підозрою на сказ. Тушу тварини спалили і захоронили в скотомогильнику.

0 коментарі:

Дописати коментар