вівторок, 29 вересня 2009 р.

Якщо здоровий глузд перемагає.Або коли неможливе стає можливим.

pinzel

Вас ще Пінзель болить? Ви ще ним хронічно хворі? Тоді в мене є для вас чудовий лік.


30 вересня Бучацький краєзнавчий музей отримав неоціненний дарунок: кам’яні фрагменти оригіналів скульптур роботи Іоана Георга Пінзеля голову янгола із придорожньої скульптури та голову Самсона із композиції Самсон розриває пащу лева, що прикрашала фронтон Бучацької ратуші.


Хтось щиро здивується, а хтось, можливо навіть порадіє за те, що тримісячна робота комісії районної ради з питань збереження історико – культурної спадщини отримала перший позитивний результат. Взагалі, хочу сказати, що доля кожної скульптури, антипедії, чи навіть , як у цьому випадку, фрагменту - це окрема, інколи справді детективна, історія, за якою криються суто меркантильні, чи амбіційні інтереси певних людей. Тут важливо знайти важелі впливу, щоб не тільки відшукати, але і повернути втрачене на свої місця.


Приклад із цими фігурами на рідкість позитивний, вони зберігались у відомого реставратора Романа Вільгушинського, який до Року Пінзеля в Україні зголосився виставити їх у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї і на перше ж прохання Бучацької районної ради повернув цей справді унікальний раритет місту. Та скільки ще таких неоціненних пам’яток сакрального мистецтва знаходиться в руках людей, які вважають їх своєю приватною власністю, або, навіть не в змозі усвідомити їх цінність? Та дорогу долає ідучий, тож будемо сподіватись, що наші пошуки, наша праця увінчаються поверненням Пінзелівських робіт в Бучач. Стукаємо і нам відкриють, бо з нами правда, а ще колектив людей, які фанатично вірять у повернення робіт Пінзеля на Батьківщину.



Олена Сурм’як
Голова тимчасової комісії
питань збереження історико - культурної
спадщини Бучацької районної ради.

1 коментар:

  1. Василь(Канада)30 вересня 2009 р. о 11:32

    Це дійсно важлива новина для Бучача і бучачан. Можливо наші внуки і правнуки оцінять це що бучачани відстояли зараз.

    Хочу висловити щиру подяку п.Олені Сурм’як і всім, хто поміг їй у цьому!

    ВідповістиВидалити