пʼятницю, 11 вересня 2009 р.

Чергова криза з копійками.

groshi-001
Спостереження останніх років показують, що час від часу в бучацьких магазинах бракує копійок на здачу, а видають її цукерками, сірниками або іншими недорогими товарами. Звісно, покупці обурюються, а продавці розводять руками. Постає запитання, чому таке діється і що стає причиною цього явища ?

Спроба довідатись щось суттєве, закінчилася ще більшою кількістю запитань. Висунуті шухляди з грішми показали, що на здачу копійок справді бракує!


Після обходу декількох магазинів картина стала більш ясною та не до кінця зрозумілою.


Власник одного із магазинів сказав, що вже не має терпцю від цієї ситуації. Щоб у його закладі були копійки на здачу, він час від часу купує монети номіналом 1,2, 5, 10, 25, 50 копійок у національному банку і платив ще донедавна за 2 (дві) тисячі копійок 300 (триста) гривень. Тепер ціни за таку операцію зросли.


В інших магазинах продавці зійшлися на думці, що копійки, можливо, осідають в скарбничках громадян, або їх вивозять за кордон і здають там як кольоровий метал, або збирають на коляди. Та за коляди скажу одне: ніхто тепер колядникам не дає копійок,  бо встидно, адже 1 гривня тепер навіть не може прирівнятися до колишньої однієї копійки.


Покупці ж, які були присутні під час таких розмов, запально вигукували, що такі ситуації в нашій державі стаються перед початком чергової економічної кризи. І копійки в банках є, тільки банки таким чином поповнюють свої запаси, тобто наживаються та ще створюють черговий ажіотаж довкола нашої гривні і валюти. А щоб хто вивозив копійки за кордон, то це повний абсурд ! Скільки треба одній людині назбирати копійок, щоб мати на цьому хоч якийсь невеликий заробіток при здачі злому. Така афера не коштує "ломаного гроша" !


То де ж знайти відповідь на запитання: «Куди поділися копійки ?»

4 коментарі:

  1. Ніхто не ставив собі за мету проводити економічний аналіз. Всього- навсього фіксувався факт з роздрібною монетою і вислуховувалися думки бучачан, а не мої особисті !

    Економіка проста, її ми всі знаємо без економічної освіти. Якщо колись за один карбованець можна було купити п"ять буханців білого хліба, то тепер бракне і двох карбованців. І це ще не кінець. Ціни ростуть й надалі.

    А якщо ви такі розумні, то напишіть речі розумніші. Зі всього видно, що ви добре обізнана та ерудована людина ! Покажіть свої знання в тому, де можна купити буханець хліба за 1 гривню ? І я, і бучачани почекаємо.

    ВідповістиВидалити
  2. От в тому то й біда, що занадто багато "розумників" з понтами керують державою для себе, а не для людей. Знаєш. щось - зроби, не знаєш - сиди . Балакати - не мішки носити!

    ВідповістиВидалити
  3. Не розумію до чого тут ці сперечання. Я одного разу читала що українські монети вивозять з України тільки за метал, з яких вони складаються. Ми добте усвідомлюємо те що собівартість гривні мала. А хліб за гривню вже мали. Думаю з такою економікою ми скоро будемо мати хліб за 1$.

    ВідповістиВидалити
  4. Цілком і повністю підтримую першого дописувача "Краще не пишіть таких дурниць, а ще краще взагалі нічого не пишіть!"
    тим паче, якщо і справді нічого не розумієте в економіці!!! Тема не висвітлена і не розкрита до кінця...Ганьба таким журналістам. ГАНЬБА!

    ВідповістиВидалити