четвер, 15 жовтня 2009 р.

Лист у редакцію від жительки с. Бариш Грунди Марії

barysh_schoolДоброго дня, редакціє. Ніколи не думала, що звернуся до Вас з болем в у серці і з великою просьбою надрукувати мій лист. А пишу до Вас, щоб привернути увагу громадськості до проблеми, яка зачепила не лише мою сім’ю.


Мої діти – Вікторія і Владислав навчаються у 4 класі Бариської загальноосвітньої школи. І навчає їх всього «доброго і мудрого» кращий методист, вчитель початкових класів Леся Мирославівна Зазуляк. Вас дивує чому «доброго і мудрого» я пишу в лапках. Так от про «добре і мудре», або методи виховання і навчання методиста з грамотою Лесі Мирославівни.


Все почалося, коли мої діти навчалися в 2 класі я вирішила віддати їх ще й до музичної школи. Леся Мирославівна почала проводити виховні бесіди з дітьми про те, що вони не «потягнуть» дві школи і що взагалі вони « тупі в музиці». А одного дня, коли моя дочка почувалася зле і виглядала пригніченою, вчителька, замість того, щоб відвести дитину в медпункт, постелила на стільцях куртки і вклала спати, мотивуючи це тим, що дитина не висипляється через відвідування музичної школи.


Леся Мирославівна дозволяє собі безпідставно кричати на дітей, обзивати «хамами і брехунами», принижувати їх і налаштовувати інших дітей проти моїх.


Хтось скаже, можливо мої діти такі погані, а вчитель тут ні до чого. А як бути з однокласником моїх дітей, який не чітко вимовляє слова? Хіба не травмує психіку дитини, коли вчитель йому відкрито покривляється? А дівчинка, яку штовхають у спину, щоб швидше писала? Чи можна правильно виховувати у початкових класах указкою по руках?


Але й це не межа виховних заходів Лесі Мирославівни. За те, що дитина неправильно писала букву, вона посадила хлопчика на вчительський стіл і почала вішати на нього ялинкові прикраси:«Сидітимеш тут, поки не вивчиш букви». Я досі не можу збагнути, де Леся Мирославівна вичитала про такий спосіб вивчення букв.


Дивує взагалі, де в такій порядній родині, батьки якої інтелігенти, Леся Мирославівна так навчилася працювати з дітьми. Бо не можна не жахнутися одного випадку з дівчинкою, яка ненавмисно розсипала в коридорі шкірки мандарини, що несла до смітника. Лесі Мирославівні було замало, щоб дитина підібрала їх один раз. Треба було кинути в ящик, у якому було досить іншого сміття, вибрати з поміж нього своє, знову розсипати на підлогу. І так декілька разів. Проте вчителька досягла результату: та дитина точно запам’ятає до кінця свого життя де і як треба виносити сміття. І байдуже, яким чином її того навчили.


Щодо моїх дітей, то вони просто бояться іти в школу. Недавно Леся Мирославівна їх відсадила окремо від усіх дітей і пояснила, що не буде з ними займатися, бо вони від тепер «окрема держава». Оцінки в щоденник відмовилася ставити, бо для них в класі вчительки «не існує». «І взагалі беріть торби і шуруйте додому». Діти слухняно вийшли та вчителька з вереском вернула їх назад. Коли дочка пробувала щось сказати, почула у відповідь педагогічне : «Стуль писок!»


Після такого випадку я змушена була з своєю «окремою державою» звернутися до лікаря-невропатолога. Тепер від науки Лесі Мирославівни мої діти вживають заспокійливі ліки.


Вікторія і Владислав не відвідують школу. В іншу школу віддати дітей я не маю можливості та й бажання, адже в селі є чудова школа. Не бачу ніякого виходу, туму змушена поступити шляхом матері, яка забрала свого сина, ще в 2 класі від Лесі Мирославівни, бо та через особисту неприязнь зухвало відносилася до дитини. Хлопчик просидів цілий рік вдома і ще раз пішов в другий клас, вже до іншого вчителя.


Я неодноразово зверталася в обласний відділ освіти, звідки отримала відповідь, що моя справа взята на контроль і буде розглянута протягом року. Та рік уже давно минув, а «віз, як кажуть , все ще там».


Цього року я зверталася до відділу освіти райдержадміністрації, в школу приїжджала комісія, спілкувалися з Лесею Мирославівною, зі мною і моїми дітьми, але результату ніякого.


Мені, як і кожній мамі, боляче дивитись на своїх зацькованих, принижених дітей, які змушені сидіти в дома в той час, коли Леся Мирославівна, як кращий методист, кожного ранку іде на роботу, щоб впроваджувати в життя свою методику «навчання і виховання».



Залишаю свою адресу: с Бариш. Бучацький район. Тернопільська обл..
Грунда Марія Богданівна тел. моб.+380674757046

Дуже прошу надрукувати цей лист.


Я одинока мама, яка добивається справедливості в цей важкий час і це небезпідставні звинувачення в адресу викладача.

9 коментарів:

  1. Шановні панове!

    Мене шокувала стаття! Невже ше є такі бездарні, бездушні вчителі? Невже вони мають право працювати в освіті?

    Дитина є дитина... Якою б вона не була і чиєю б вона не була.

    Ніхто, ніхто і ше раз ніхто не має права так ставитись до дітей!
    Це просто злочин!
    І мене дуже дивує, що відділ освіти райдержадміністрації не прийняв відповідих мір.
    Та мабуть нічого дивного. Адже хто працює у відділі?

    Так... Все вірно... Хіба такі працівники, як Н.О. Крушельницька можуть чогось доброго принести освіті району? Чим вона ліпша за цю вчительку?

    Через таку ,як Н.О. Крушельницька багато прекрасних вчителів були змушені покинути освіту! От і залишились в освіті вчителі що за певних обставин не можуть лишити школу і ті, хто не має серця і любові до дітей.

    Та і хіба ті вчителі, хто лишився, можуть нормально працювати , якшо такі, як Н.О. Крушельницька, просто не дають нормально жити всім вчителям?
    Так і зявляються черстві і бездушні педагоги, бо настрашені настановами "Крушельницьких" з відділу освіти.

    Не знаю чому, але вчителі чомусь говорять правду про Н.О. Крушельницьку лише між собою. Ніхто ніколи не наважується про неї сказати на нарадах.

    А якби вона знала,як "перемивають кісточки" та проклинають її більшість освітян району, то давно б пішла на пенсію.

    Може пора викорінювати всіх таких горе педагоів?

    Інакше таких листів,як вище - буде багато !

    Цікаво, чи відізветься, хоч хто небудь з відділу освіти?
    Чи в когось з них защемить у серці?
    Чи заговорить людська совість?

    ВідповістиВидалити
  2. Важко судити про цю ситуацію, що склалася. Вчительку знаю віддавна. І знала, як талановитого педагога, що повністю віддавав себе роботі !
    Чому так сталося саме тепер і що стало причиною того, що потерпіли учні ?
    На це питання могла би відповісти сама вчителька.

    ВідповістиВидалити
  3. Мене дуже схвилював лист пані Марії з Бариша
    Більше як за 30 років роботи в школі ,а саме стільки працює в ній О.М.Зазуляк,ніколи і ніхто не чув про такі методи виховання.Не одне покоління дітей вивела в люди ця вчителька.Вона має своїх послідовників на педагогічній ниві. Може ,в наш час, варто батькам більше уваги приділяти своїм дітям.Не брати близько до серця всіх їхніх скарг,а зважити всі "ЗА" і "Проти",можливо ,дитина хоче вигородити себе і проявляє фантазію.Адже в молодшому шкільному віці діти - фантазери.

    ВідповістиВидалити
  4. При чому тут шановна пані Надія Омелянівна Крушельницька? Викорінювати треба отаких "коментаторів" які путають праведне з грішним, обливаючи освітян брудом. Вважаю, що в нас є кому розбиратись і не треба рубати з плеча, бо ще невідомо хто тут прав. Подібні неперевірені листи взагалі непотребно виносити на широкий загал. Проте не всім норми моралі і етики, на жаль, є нормами поведінки. А ще якщо сверблячка піаритись на будь-чому невтримна. Чомусь про "заслуженого" ні слова правдолюб не згадав? Мабуть Надія Омелянівна більше зробила для освіти і заслужила звання, але вона не в політиці...Олено не ганьбіть наш край подібними публікаціями.

    ВідповістиВидалити
  5. Дивує коментар Українця... Він надто далекий від освітян району!

    Або просто вихованець НЕ шановної пані Надія Омелянівна Крушельницької...

    Пані Надія Омелянівна Крушельницька надто багато зробила злочинів проти вчителів району і учнів шкіл. Варто лише згадати як вона прогиналася під комуністичною владою, як вона сприяла закриттю СЮТ. Чи може Українець ніколи не чув і не знає, як плачуть вчителі шкіл району після візитів “заслуженого” працівника освіти району???

    Ганьба!!

    Це ж треба -так "прогнутися" перед “заслуженим” ... Звання що дісталося потом і слізьми вчителів району! Чи може в когось є сумнів?

    Напевно Українець перебуває в... Африці!
    Інакше йому було б відомо, як люблять вчителі “заслуженого” !!!

    Олено!
    Пишіть і далі такі статті!

    Адже дякуючи Вам, ми дізнаємося всю правду про те що діється у районі.

    Окремо хочу висловити вдячність авторам цього сайту, за те що не видаляють коментарі і дають можливість всім висловитись!

    Так тримати!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Мене дивують думки людей про то що хтось хоче піаритися !!!

    Та пані Олена добре зробила що винесла на публіку таку статтю !

    Є проблема і її треба вирішувати! Ми живемо не за сталінських часів, коли всьо тільки гарне описувалася в газетах, а про біду і проблеми замовчувалося !
    Та якби люди більше відкрито говорили про то шо болить, то може би якраз поганого було менше.

    Думаєте що наші місцеві газети пишуть правду??? Та сидить там пару бюрократів, що пишуть на замовлення про то що треба писати !!!

    А за паню Надію Крушельницьку чув від людей ще замало написали!!! Через неї не один вчитель набідувався і учні також. Може вона і непоганий вчитель, але в неї жорстокі методи керівництва.

    А про "заслуженого" взагалі нема що балакати ! Він всі заслуги чорноробів вчителів приписав собі. Не знаєте? То знайте !

    Він дякував відділу освіти що йому помагав в газифікації шкіл А він герой-отримав звання за то що інші чорно робили коло тої газифікації. І працівники шкіл і директори і заврайвно. Люди ночами не спали. А начальник райвно пан Орест (фамілію забув )по коліна в воді стояв в парадному костюмі і лагодив насос поки заслужений сидів в теплій хаті. Спитайте вчителів по районі. Вони вам розкажуть

    А ви піаритися?! Який там піар як вже по горло ситі розмальованими байками. Правду тре гнати ! Хай люди знають !

    ВідповістиВидалити
  7. ВОЛОДИМИР КОВАЛЬ25 жовтня 2009 р. о 14:34

    Прочитавши цей лист,я був здивований в деякій мірі і то не на користь "ображеної "мами.Адже мені,як колишньому,на даний час,вчителеві,до болю знайоме подібне.Після всього,що мені довелось перебути за час роботи в школі-той і зовсім не хочеться вертатись туди на роботу.Одне можу з впевненістю констатувати-90% батьків зовсім відвернулися лицем від школи та від своїх безпосередніх батьківських обов"язків.І замість того,щоб тримати взаємозв"язок з навчальним закладом,пускають все на самотік.А потім як доходить до скарг, то в усьому винна школа і вчителі. Жах просто-яке нечуване хамство та зневага до тих, хто всіма своїми силами намагається нашим дітям,крім домашньої обстановки,часто неприязної до освітян, дати початкові поняття про життя,людей та світ загалом. А ті, хто підримує цю "збідовану "маму,я вважаю-або далекі від освіти,або такого ж самого складу розуму,як і сама мама.Додам також,хоча я,як і більшість вчителів району,не є прихильником методів роботи з освітянами Крушельницької Н.О.(тут вже нічого не вдієш-важкий характер в людини),проте вважаю,що не варто її сюди якось поєднувати.Хтось мудрий сказав,що риба псується з голови а влада зверху, з чим,в даному випадку,не погоджусь.Тут скоріше вона псується з хвоста, котрий я ототожнюю на даний час з батьківським фактором, котрий не бажає визнавати власних помилок та недопрацювань.Тож надалі радив би тим,хто "горить бажанням" виносити подібне паскудство на загальний розгляд чи осуд-не робіть більше цього, шановні друзі,не плюйте ні на себе,ні на інших ; все якось вирішиться і без того.І ще одне прохання-запитання на майбутнє до щирих прихильників правди:люди добрі,кого і чого ви боїтесь,залишаючи свої коментарі щодо новин на сайті під вигаданими іменами,скороченнями чи кличками?Де ваше почуття гордості за себе, дорогі краяни,чи ген боягузства все-таки домінує над власною свідомістю?Я вважав,що ті часи давно минули,але тепер бачу,що помиляюсь. А це лишній раз свідчить про слідуюче-нема і,на жаль,навряд чи коли буде повне самовираження нашого українства, для початку хоча б тут, звідки наші люди,що життям розкидані по цілому світі,взнають найсвіжіші новини з рідної місцевини і пишаються своїм походженням, а не соромляться його.

    ВідповістиВидалити
  8. Прочитала з болем в серці цю статтю.
    Шановні, я вислолюю свою думку на цю ситуацію. Леся Мирославівна моя перша вчителька і я ні на долю секунди не сомніваюсь в її порядності. Вона віддала все своє життя роботі в школі, і от тепер така їй подяка. Вчителька вона чудова, ніколи я не чула, коли була її ученицею, щоб вона хоть когось образила. Навпаки вона з кожною дитиною була тактовна, чесна і добра. Дякуючи саме їй я закінчила школу з золотою відзнакою, тому, як вона прив'язала мені добросовісне навчання, саме дякуючи їй я старалась вчитися як найкраще.
    Прочитавши цю статтю, я хочу написати наступне. Те, що є проблема, вона є і її потрібно вирішувати. Діти в такому віці справді фантазують і можуть відреагувати на будь-яке зауваження, як на щось страшне по відношенню до них. Мамі цих діток потрібно було відразу підійти до вчителя і вирішити проблему, а не тримати дітей в хаті, якщо мати не може вирішити цю ситуацію, потрібно дітей віддати в іншу школу, наприклад в сусіднє село. І взагалі, я рахую, що пані Марія Грунда вирішила так просто пропіаритись, показатись так сказати всій Україні. Пані Маріє, якщо у вас виникли проблеми з вчителем, їх вирішують з директором школи, а не можливо вирішити на такому рівні, значить потрібно ьуло їхати в районний відділ освіти і вирішувати питання там, якось по-людськи, а не кричати на весь світ, що до ваших дітей неправильне ставлення вчителя. Ви, заплямували добре ім'я вчительки, яка довго буде "відмиватись" від цього бруду. Як ви так могли, знаючи, що Леся Мирославівна вчитель з великим стажем і великими досягненнями, яка випустила не одне покоління, і ніхто ніколи, я повторюю ніколи не сказав кривого слова про неї. Я звинувачую тільки Вас в цій ситуації, так не можна, так не по-людськи, моя вам порада дайте дітей на навчання до другої школи, нехай дітки навчаються, а не сидять вдома, від вересня стільки часу пройшло, а ви тільки тепер згадали про проблему, якось це дивно.
    І на кінець хочу добавити, що я впевнена в тому, що Леся Мирославівна Зозуляк прекрасний вчитель, який заслуговує тільки на похвалу, вона ночами сиділа і придумувала різні конкурси, вистави і святкові вечори для дітей, щоб їм завжди було цікаво навчатись в школі. А тепер їй така "подяка".
    Шановні громдяни, я вас запевняю, що ця вчителька чесна, працьовита і чудова людина, і вона ніколи не дозволяла собі принижувати дітей, так як це написала пані Марія.
    Я рахую, що з дітьми повинні поспілкуватись психологи, для того, щоб постивати всі точки над і.

    ВідповістиВидалити
  9. Прочитавши листа п.Грунди та переглядаючи ТСН 25.11.2009 року, здивована тим, що панує в країні несправедливість і обман.
    Знаючи пані вчительку Зазуляк Л.М., можу сказати і відізватися про неї тільки добрими словами. Стільки уваги, любові і чуйності до дітей може приділити тільки рідна мати, але ті діти, учні, першачки, які потрапляють до першої вчительки і саме до цієї, яку сьогодні так низько пригнічують - вона, а саме Леся Мирославівна стає цим дітям другою матір"ю, яка навчає, вчить любити і поважати рідних і близьких. Звичайно, кожна мати постає за своєю рідною дитиною, проте діти у теперішній час знають тільки свої права, а про обов"язки і чути не хочуть, окрім цього діти в такому віці мають схильність вигадати усе, що їм спадає на думку, а свої думки, приходячи з навчання - виражають своїм батькам. От і звідси виникають неприємності.
    Звичайно, права дитини захищаються Законом, але чому тоді права тієї вчительки не захищаються ? На мою думку потрібно провести опитування пересічних громадян тіє місцевості та усіх педагогів школи, де працює Леся Мирославівна, після чого робити усі висновки.

    ВідповістиВидалити