четвер, 5 листопада 2009 р.

У Польщі звичайний грип вважають небезпечнішим за свинячий

491

Міністерство охорони здоров’я Польщі вважає набагато небезпечнішим для здоров’я віруси звичайного сезонного грипу, ніж так званого свинячого грипу. Польське МОЗ вважає, що кількість смертей від ускладнень звичайного грипу може перевищити кількість смертей від грипу A/H1N1.


Про це заявляли учасники засідання пандемічного комітету після його 2 листопада.


Міністр охорони здоров’я Польщі Ева Копач закликала не концентрувати свою увагу виключно на випадках захворювання A/H1N1, підкресливши, що від нього у Польщі не помер жоден із хворих.


"Тих вірусів є так багато, що ідентифікувати всі як свинячий невідповідально", - сказала вона.


Міністр повідомила, що у Польщі від моменту появи "свинячого" грипу в травні цього року підтверджено 185 випадків із 700 підозр (раніше польська влада повідомляла про близько 170 підтверджених випадків), наголосивши, що цей вірус був набагато менш шкідливий за звичайний сезонний грип.


Керівник загальнонаціонального центру у справах грипу професор Лідія Бридак заявила, що найкращою профілактикою захворювання є щеплення, яке за минулий сезон у Польщі застосували лише близько 5% із 38-мільйонної Польщі.


"Перестаньмо вірити в міфи, що маска - це панацея. Це півзахід", - сказала професор.


Вона також назвала небезпечнішими віруси звичайного сезонного грипу за A/H1N1.


"Можемо не дочекатися вірусу пандемічного, а померти від ускладнень сезонного грипу", - сказала Бридак.


Професор також додала, що у світі щорічно на грип хворіє 1,5 мільярда людей із 6,7 млрд населення Землі, з яких помирає близько 1 мільйона (0,06% смертей від кількості хворих).


За даними польської влади, на сьогодні вірус грипу поширюється в Україні в 10-12 разів швидше, ніж у Польщі.


У Польщі останнім часом не зафіксували росту захворювань на грип на ГВРІ в прикордонних районах та самій країні і поки не застосовували додаткових заходів у зв’язку із епідемією серед українців.


Польська санепідемічна служба поки лише моніторить ситуацію.


В Україні кількість хворих на вірусні інфекції сягнула 250 тисяч, а кількість госпіталізованих 15 тисяч (більшість у західних областях).


У країні за останні два тижні в західних областях померли 73 людини, найбільше – 33 - у Львівській області, котра межує безпосередньо з Польщею.


За різними даними, наявність вірусу A/H1N1 підтверджено в 22 хворих, з яких померло 4 людей.


Зазначимо, що у Болгарії оголошено епідемію свинячого грипу. На нього захворіли 100 тис. людей, повідомляє ТСН.


Використано матеріали Коломия ВЕБ Портал

1 коментар: