середу, 16 грудня 2009 р.

Вони роблять людину красивою

nataliya

В народі кажуть, що зробити людину красивою можуть два майстри – один з них кравець, а другий перукар. І це вірно. Адже вдало підібрана зачіска може не тільки змінити зовнішній вигляд людини, але й її внутрішній стан, зробити її – нехай і не на довгий час – щасливою. Кожне обличчя – загадка, і перукар повинен щоразу розгадувати її, знаходити єдність, гармонію між зачіскою і овалом обличчя, зачіскою і розрізом очей, зачіскою і загальним стилем людини. Роботу перукаря можна порівняти з роботою художника.


Сьогодні мова якраз ітиме про фахівців своєї справи, які працюють у перукарні «Марта» в місті Бучачі-першій приватній перукарні, що знаходиться по вулиці Галицькій, 76/4 Власником її є Пендзей Володимир. А відкрилася вона у 2001 році і була названа в честь дочки власника-Марти.


У перукарні працюють майстри своєї справи - Наталія Лиса і Галина Лібич.


nataliya2


galyna


 


galyna1Майстрині охоче розповідали про свою роботу, яка приносить радість людям. І підкреслили, що вони, як перукарі, не тільки голять і підстригають, роблять різні зачіски, завивають і фарбують волосся, масажують шкіру обличчя і голови. Вони мусять бути і художниками, і психологами одночасно. Адже майстром перукарної справи може стати не кожний, тому що вона, як і будь-яка інша професія, вимагає від людини певних, індивідуально-психологічних особливостей. Найбільше цей фах підходить людям комунікабельним, для яких спілкування з людьми не є обтяжливою справою, а приносить задоволення.


Професія перукаря завжди була і буде життєво необхідною, тому що в людині закладене прагнення до краси і догляду за собою.


Одна з ознак професіоналізму, якої стараються дотримуватися Наталя і Галя, вправно працювати ножицями і одночасно розповідати, наприклад, про те, як доглядати за волоссям. підкреслити красу клієнта і зробити його ще кращим, знайти варіант, як поєднати діловий стиль і жіночність. Їх постійні клієнти знають, що і наступного разу обов’язково відбудеться справжнє чудо.


Модельєр-перукар – це також психолог. Адже потрібно, щоб запропонований клієнтові образ відповідав його внутрішньому світу, обставинам, порі року та настрою.


Кожна людина має певну родзинку, а щоб розкрити її, треба вміти не тільки широко відкривати очі, але й мати певну іскру в серці. Утім розпалити вогонь майстра допомагають предмети, які роблять волосся жінки чи чоловіка, а то й самих представників обох статей, богемними. Мова про інструменти першої необхідності для перукаря – ножиці, гребінці, шампуні, лаки, пінки, гелі, воски, засоби для фарбування тощо. Нинішні численні косметичні фірми пропонують таку кількість продукції, що «умілим ручкам» відкрито широке поле для діяльності.


Далеке минуле таким похизуватися не може. Наталя, яка працює з часу заснування закладу, згадала перші дні роботи у перукарні, коли її власнику доводилося їздити в різні куточки країни, аби придбати все необхідне для професійного виконання роботи.


І Наталя, і Галя впродовж не одного року роботи набули певних навичок, постійно вдосконалюють свою майстерність, знайомляться з новинами моди. Тому ці майстри мають постійних клієнтів, а також обслуговують всіх бажаючих. Свій професіоналізм та майстерність майстри передають молодим. Зараз у них проходить стажування Олеся.


 


olesyaВ роботі перукаря є свої плюси та мінуси. Але головне, вони раді, коли роблять людиною щасливою. Буває, що потрібно вийти на роботу набагато швидше, як зазвичай, а буває, що й затримуються довше. Найбільш «гарячими» є передсвяткові дні. Друга половина грудня буде напруженою в роботі, бо наближається Новий рік.


Майстри-перукарі, користуючись з нагоди, вітають читачів нашої газети та адміністрацію сайту з наступаючим Новим роком та Різдвяними святами і бажають міцного здоров’я та усіляких гараздів !


Коротко з історії виникнення професії перукаря і деякі поради


Перші згадки про перукарні належать до часів давнього Єгипту. Пізніше, у стародавніх Греції та Римі, вони стали місцями зустрічей, де люди обговорювали події дня. Але, найдивніше, перукарі надавали хірургічні послуги. Пізніше такі їхні дії відмінені.


Один з грецьких філософів колись сказав: «Волосся – найпомітніша деталь зовнішнього вигляду. За їхнім станом уважний спостерігач зможе сказати про ставлення людини до життя, її смаки, добробут і навіть особливості характеру».


За добу волосся в середньому стає довшим на 0,35 міліметра, а впродовж місяця воно виростає на сантиметр, за рік – на 12,8 сантиметра. Коротке волосся росте вдвічі швидше, ніж довге. Швидкість росту волосся неоднакова у різних людей і в різні пори року. Навесні й улітку цей показник в півтора-два рази вищий, ніж восени й узимку. За все життя людина змогла б виростити косу довжиною 10,2 метра. Але це тільки в теорії, а на практиці для більшості з нас це неможливо – на певному етапі ріст волосся зупиняється.


Професія перукаря схожа на роботу художника, який створює на вашій голові справжні шедеври. А ще майстер зачіски виконує роль лікаря, який піклується про стан вашого волосся. Професіонал має свій стиль і почерк.- Не треба ображатися, коли майстер зазначає, що у вас пошкоджене волосся, і цікавиться, що ж ви з ним таке робите. Це його робота. Хороший перукар цікавиться всім під час стрижки, спілкується. Одна з ознак професіоналізму - майстер вправно орудує ножицями і одночасно розповідає, наприклад, про те, як слід доглядати за волоссям.


Марія Короленко

0 коментарі:

Дописати коментар