вівторок, 12 січня 2010 р.

Українська Евіта Перон або чого чекати нам від виборів?


За тиждень до виборів Президента України в західній пресі з’явилася низка песимістичних статей про ймовірні українські перспективи після цих виборів. Більшість серйозних оглядачів вважають: хто б не став главою української держави, він не вирішить тих складних проблем, у які поринула Україна. Головне, як зазначають більшість впливових газет, щоб новий Президент ще більше не нашкодив своєму народові – що, як зауважують чимало аналітиків, зовсім не гарантовано.



Американський тижневик «Нью Репаблік» оприлюднив великий матеріал про одного з головних кандидатів на президентське крісло в Україні, нинішнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Стаття має подвійний заголовок на форзаці «Нью Репаблік» написано:«Дуже стара українська Евіта». Відкривши саму статтю, бачимо назву «Київський хамелеон». Автор статті – також Юлія, лише Йоффе, дописувачка живе в Нью-Йорку, сказано в біографічній довідці, але в кінці статті зазначено, що нібито тепер Юлія Йоффе живе в Москві. Але менше про біографію автора.Стаття цікава тим, що містить дещо маловідоме про саму Юлію Тимошенко, наприклад, те, що Прем’єр-міністр дійсно вірить у те, що вона є перевтіленням аргентинської Еви Перон, котра прославилася тим, що вдало замінила на чолі південноамериканської держави свого чоловіка Хуана Перона. Американський часопис наголошує, що Тимошенко таки вірить у це перевтілення. Але чи має це лякати світ, запитує «Нью Репаблік» і відповідає: хай цим переймається сама Україна, бо Юлія Тимошенко з її авторитарними замашками, вирішуючи все одноосібно, дійсно може «наламати багато дров» в українському пострадянському,
нестійкому просторі, котрий балансує між Росією й Заходом. Особливо багатьох у Києві лякають «авторитарні замашки» Тимошенко та подібність її методів дій при владі до принципів керівництва Володимира Путіна в сусідній Росії. Що має на увазі стаття під висловом «київський хамелеон»? Як випливає зі змісту публікації, це не лише часта зміна політичного забарвлення Тимошенко, але й фактична невизначеність її особистісної сутності. З одного боку, Тимошенко нібито з бідної родини і «заперечує, що вона вірменська єврейка», з другого – фаворитка сумнозвісного Павла Лазаренка, який ввів Юлію Тимошенко в київську бізнесову і політичну еліту і зміцнив її позиції як однієї з найбагатших жінок на Сході Європи. Сама Юлія Тимошенко виставляє себе у цій передвиборній кампанії однією з найбідніших, але, як стверджує «Нью Репаблік», «незважаючи на агітаційні прийоми, власність Тимошенко – це сотні мільйонів доларів, які, як кажуть, сховані в британських офшорах, також у золотих злитках, особняк її захищений цілої армією особистих охоронців». Американське видання також наголошує, що Юлія Тимошенко, на відміну від Евіти Перон, «глибоко соромиться частини свого минулого, яке вона не може перетворити на міф». Автор статті в американському часописі наголошує на вмінні Тимошенко пристосовуватися до політичних реалій і хапати корисне від своїх політичних вчителів. Йдеться про те, «помаранчева принцеса», як охрестили свого часу Тимошенко, «під крилом свого нового наставника Віктора Ющенка покращила українську мову й обновила свою політичну ідентичність».У «Нью Репаблік» також наголошується на тому, щоТимошенко – «одна з найхитріших особистостей в пострадянський час» і не виключено, що «в разі перемоги її у боротьбі за посаду Президента України, державу чекає короткий авторитарний експеримент..., є сподівання, що, на відміну від Росії, він триватиме недовго».



Впливова «Файненшел Таймз» вважає, що українські виборці сьогодні стоять перед «відчайдушним рішенням», за кого віддати свої голоси 17 січня та 7 лютого, кого обрати наступним Президентом України. Газета наголошує, що новому лідерові України, незалежно від особистості, необхідно забезпечити політичну стабільність у державі, відновити зруйновану кризою економіку, врівноважити конкурентні вимоги зовнішньої політики перед Москвою і Заходом. Стосовно кандидатів та  їхніх програм, то тут, на думку «Файненшел Таймз», в українців вибір невеликий, бо два головних претенденти на фінал 7 лютого ( і Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко) мають, кожен свої, непередбачуваності та елементи авантюризму. «Грубий, 59-річний шофер вантажівки, якого американські технологи навчили посміхатися натовпу» і «49-річна Тимошенко, яка випливла на політичну поверхню 90-х, заробляючи свій статок у темній торгівлі газом», чим не «ситуація відчаю» для українських виборців, риторично запитує впливове європейське видання. Лондонська газета також вважає, що одна з головних проблем українського політичного життя і вибору в суспільстві – це українські ділові й політичні еліти, котрі стоять за спинами головних кандидатів на президентство. Висловлюючись устами експерта, як зауважує «Файненшел Таймз», «ці еліти могли б пристосуватися до чесної конкуренції, яка є у цивілізованому світі, і вони таким чином підвищили б цінності своїх активів у підсумку. Але вони бояться цього». Лондонське видання робить висновок, що «ні Янукович, ні Тимошенко нічого не зможуть кардинально змінити на краще. Одна надія для України на те, що новий Президент все ж зможе гарантувати стабільність, якої не було у минулі 5 років. І це буде, зважаючи на поганий час тривалого борсання в засмоктуючій драговині непевності, все ж щось реальне».

За матеріалами Радіо "Свобода"

0 коментарі:

Дописати коментар