суботу, 10 квітня 2010 р.

Загинули Президент Польщі та відомі діячі держави

byli_pokladzie_4053428
Ніхто спокійно не сприйняв звістку про катастрофу літака з польською делегацією під Смоленськом, яка сталася в суботу 10 квітня 2010 року.



Загинув між іншим президент RP (Республіки Польща) Лех Качинський разом з дружиною Марією. Смерть понесли також представники найважливіших установ в у Польщі: шеф Генерального Штабу Польських Військ, голова IPN а також посли держави.
В списку осіб, що летять з президентом до Katynia були в т.ч.: президент RP на еміграції Річард Качоровскі, віце-маршали Сейму Георгій Шмайдинський і Христофор Путра, віце-маршал Сенату Кристина Бохенек, президентські міністри - Владислав Стасяк, Павло Випих і Маріуш Гандзлік, шеф BBN Олександр Щигло, віце-міністри : закордонних справ - Андрій Кремер, захисту- Станіслав Коморовськийi і культури - Томаш Мерта, речник громадянських прав Януш Кохановський, голова NBP Славомир Скрипаль, голова IPN Януш Куртика.

Літаком летіли також депутати - Матей Плажинський, Аркадій Рибіцький, Гжегож Дольняк Премислав Госєвський, Збігнєв Вассерман, Іванна Шиманек - Дереш, Ізабелла Яруга - Новацька, Гражина Генсіцька, Вєслав Вода , Едвард Войтас, Себастіан Карпінюк, Лешек , Дептула, Олександра Наталії - Світ а також сенатори Яніна Фетлінська і Станіслав Зайонц.
В списку осіб, які летіли президентським літаком є також командувачі польських збройних сил : ген. зброї Андрій Бласік, генерал див. Фадей Бук, ген. Франциск Гагор генерал бриг. Казимир Гілярський, ген. Броніслав Квятковський, генерал бриг. архієпископ Мирон Ходаковський.

Літак з польським президентом на борту розбився в районі Печерська під час підходу до приземлення на військовому аеродромі «Северный». Літак рухнув близько 2 км від пасу приземлення. Згідно з першим донесенням катастрофа сталася через важкі погодні умови при четвертій пробі підходу до приземлення.


У зв'язку з катастрофою, по всій країні відкликаються розважальні і спортивні вечірки. Національний прапор на Президентському Палаці був опущений до половини щогли. Перед Палацом мешканці Варшави складають квіти, запалюють священні вогні.


Згідно з конституцією, обов'язки президента Республіки Польща тепер виконуватиме маршал Сейму Броніслав Коморовський.


Президент Лех Качинський, разом з делегацією летів до Хатині, де разом з представниками Хатинських Родин, а також парламентаріями, священиками, фронтовиками, солдатами повинні були скласти честь полякам, вбитим НКВД на підставі рішення з 5 березня 1940 р. Політичного Бюро (WKP(b).


джерело інформації : INTERIA.PL/PAP




Місце катастрофи  літака, на якому була делегація та  Президент Польщі:



Катинь (рос. Каты́нь) — село Смоленського району Смоленській області, Росія, приблизно 18 км на захід від Смоленська.

Найбільше Катинь відома через масові розстріли інтернованих поляків, здійснених органами НКВС в часи Другої Світової Війни. 17 вересня 1939 року радянські війська, що вступили на територію Польщі за наказом Сталіна - силоміць вивезли польських офіцерів та представників інтелігенції - всього понад 20 тисяч чоловік. Усі вони стали заручниками, спочатку їх мордували у камерах, а потім співробітники НКВС розстріляли їх у катинських лісах.

Факт масових розстрілів сталінська влада довгий час замовчувала, тому про смерть своїх чоловіків жінки закатованих дізналися лише через роки. Деякі радянські джерела вказують на те, що тут було страчено у 1943 році близько 500 більшовиків німецькими нацистами. Під час ведення слідства тут також було знайдено місця поховання людей, найбільш імовірно страчених радянськими каральними органами у 20—30-их роках 20 століття. Неподалік Катині в лісі було споруджено меморіальний комплекс на честь тих, хто загинув тут.

10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак Ту-154 з польською делегацією, серед якої був президент Польщі Лех Качинський, що направлялась з візитом до меморіалу.

3 коментарі:

  1. "Золотий вересень 1939 року" був кривавим не тільки для поляків. Він поклав початок знищення народів неугодних Росії. Катастрофа літака-не випадковість.

    ВідповістиВидалити
  2. ... в цьому я вбачаю деяку містику...

    Просто душі загиблих(росстріляних) не захотіли,щоб нинішні польські керівники ручкалися з москалями... тому забрали до себе.

    ... хочте вірте, хочте - не вірте... Хай з Богом спочивають!

    ВідповістиВидалити
  3. Завтра, в неділю 18 квітня о 14.00 годині за польським часом ( за українським о 15.00 год. ) відбудеться церемонія поховання пана Президента Лєха Качинськего і його жінки Марії в королівській гробниці на Вавелю в Кракові, де крім всіх королів держави спочивають відомі люди Республіка Польща, а перед останньою дорогою до вічного спочинку в Маріацькому костелі пройде Божа Служба за упокій загиблих. Доступ до церемонії з метою безпеки буде обмежений.
    Пряму трансляцію прощання з тілами можна буде дивитися по телебаченню.

    ВідповістиВидалити