неділю, 25 квітня 2010 р.

Хто вивчатиме і знатиме історію свого міста...

buchach_450x270




















Хто вивчатиме і знатиме історію свого міста, той матиме повне право з гордістю називатися справжнім бучачанином. Так звучала тема проекту, яку обрав колектив Бучацького ліцею, підвівши підсумки опитування серед людей різних поколінь.


Чи знаєте ви історію свого міста?














































Студентська молодь


Вік 17-25 і старші



Люди середнього віку




Люди пенсійного віку



1



ТАК



45



201



84



2



НІ



109



82



26



3



ЧАСТКОВО



64



99



57



4



Кількість опитаних



218



382



167





Даний проект розпочав свою роботу у грудні 2009 року та діяв до квітня 2010 року. У січні він став переможцем І етапу Третього Всеукраїнського конкурсу благодійних проектів "Добро починається з тебе" який проходив у місті Києві.


Метою створення проекту послужила не участь у конкурсі, а те, що багато бучачан не знають історії міста. Але ж люди з різних куточків України, Польщі, Чехії, Німеччини, Канади та інших країн досить часто приїзжають, щоб помилуватись красою і величчю нашого старовинного міста. А ми у своїх щоденних клопотах, поспішаючи на роботу, навчання, поспіхом пробігаємо вулицями міста, не задумуючись, які таємниці зберігає в собі сірий камінь тої чи іншої будівлі, не вдивляємось в красу архітектурних споруд, не піднімаємо голову, щоб поглянути на годинник ратуші, а лише відраховуємо кількість ударів. Нам здається, що все навкруги знайоме, і ми знаємо про свою батьківщину (місце чи місцевість де проживали наші батьки, де проживаємо ми) все. І лише приходимо до усвідомлення незнання історії рідного міста тоді, коли нас випадково зупиняє приїжджий турист і дає запитання. Та чи на кожне з них ми в силі дати відповідь? Починаєш замислюватися...


Адже в народі кажуть: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього».


Тож почнімо просто зараз пізнавати історію тієї частинки землі, де народились, де жили наші батьки, діди та прадіди…


Саме під таким гаслом було здійснено пошукову роботу, знайдено інформацію про історичне минуле свого міста, архітектурні пам’ятки та споруди, зібрано, опрацювано та узагальнено даний матеріал. Та розповсюдити його серед учнівської та студентської молоді, місцевих жителів та жителів інших міст, регіонів України та за її межами через мережу Інтернет (розмістивши матеріал на місцевому, ліцейному сайті) планується найближчим часом. Але видати збірку матеріалів виявилось не так просто, адже це потребує не малих коштів, оскільки мінімальний друк становить 250 примірників.


Тому ми хочемо почути думку відвідувачів сайту.


Чи вважаєте ви доцільним видання збірки матеріалів про Бучач?



Які матеріали є більш актуальними: розміщені на сайті чи надрукувані у книзі?





Керівник проекту Поморська А. В.

2 коментарі:

  1. Я вважаю, що дане питання є актуальним. Адже цьогоріч Бучач святкує своє 750-річчя. Це дуже добре, що школа піднесла питання про знання історії свого міста. На уроках історії вивчається історія різних країн, але чомусь я не пам'ятаю, щоб ми колись вивчали історію свого міста.
    Тому я підтримую тих вчителів, які вирішили частково вирішити цю проблему та донести інформацію про історію свого міста у своїму закладі. Я впевнений, що знайдуться і такі люди які вас підтримають та допоможуть у видачі збірки.
    Успіхів Вам.

    ВідповістиВидалити