четвер, 4 червня 2009 р.

Вулицю назвати іменем Марії Кизимович

d0b1d196d0bbd18f-d181d182d0b0d0b4d196d0bed0bdd183-d0b2d196d0b4-d0bcd196d181d182d0b0
21 лютого цього року виповнилося 100 років від дня народження Марії Кизимович – нашої землячки, В кінці лютого 2009 року сесія міської ради прийняла рішення назвати нову вулицю іменем Марії - союзянки, громадської і політичної діячки, зв’язкової Романа Шухевича.

Народилася Марія Кизимович в с. Киданів. Батько Михайло Амвросійович був вчителем, а мати Ольга Іванівна вела господарство і виховувала шестеро дітей – трьох синів і трьох дочок. Всі вони виросли і здобули освіту.Згодом родина Кизимовичів переїхала до Нагірянки біля Бучача. А у 1915 році під час Першої світової війни була евакуйована до Польщі, звідки повернулася аж 1918 року.

Дванадцятирічна Марійка вступила до Бучацької гімназії, а згодом перевелася до учительської семінарії в м. Тлумач, яку закінчила у 1930 році. Але роботи за фахом в Галичині не отримала, тому у 1933 році закінчила у Львові ще шестимісячні курси вихователів дитячих закладів. Та лише один рік польська адміністрація дозволила їй керувати дитячим садком у с. Коропець. Вона знов була змушена їхати до Львова, де працювала на кондитерській фабриці.

У 1936 році за рекомендацією Левка Зацного (« Троян» ) Марія вступає в ОУН. І аж до своєї загибелі вона брала найактивнішу участь у підпільній діяльності, спрямованій на відбудову української незалежної держави. Співпрацювала з багатьма відомими борцями: Юліаном Гуляком (« Опир»), Володимиром Гуляком, Клавдією Чайківською (« Блискавка»), Іваном та Ольгою Гаврилюками та іншими членами ОУН.

У 1940-1941 рр. багато її друзів загинуло від рук московських карателів. Довелося у підпіллі створювати нові осередки. Ця праця не дозволила їй вийти заміж і виховувати власних дітей. Більшовики заарештували і вивезли у Сибір частину її родини. По дорозі загинули батьки, в таборі – брат Роман, який працював адвокатом. При невідомих обставинах загинув брат Ярослав. Не краща доля спіткала й решту її рідні. За якийсь час Марію призначили окружним провідником Чортківської округи УЧХ. Вона стала зв’язковою Романа Шухевича та інших провідників УПА. З 1946 року проживала як хатня робітниця в Борщівському районі, одночасно проводила підпільну діяльність. Та її вистежили, заарештували і запроторили у в’язницю м. Львова. Решту членів її родини засудили на 10 років каторги. Після неймовірних катувань 24 жовтня 1948 року, не витримавши другого допиту, серце Марії перестало битися, але вороги так і не зуміли нічого від неї довідатися.

З ініціативи Бучацького Союзу українок сесія міської ради прийняла рішення назвати нову вулицю міста іменем Марії Кизимович , аби таким чином віддати шану нескореній патріотці України !

Kizimowicz on Пт, 13th Бер 2009 18:35

Добрый день!
Уже давно я разыскиваю, истории моей семьи, которой корни происходят из города Бучач.
Я являюсь внуком Ярослава Кизимович, брата Марии.
Если вы заинтересованы историей других сестер и братьев Марии охотно я с Вами поделюсь своим знанием.
Я хотел бы также получить больше всего информации которое Вы имеете.
Очень охотно также я встретился бы с Вами.
Если вы заинтересованы, я прошу Вас о контакте.
С уважением,
Andrzej Kizimowicz, Zielona Góra (Polska)
e-mail: andrzejkizimowicz@wp.eu

Відповідь на коментар:
дата 15 березня 2009 р. 18:00

Dzien' dobry, pan Andrzej !

Jestem zainteresowana listem pana i tez prosze o kontakt (nomer komorkowy lub stacyonarny, a jak mozliwe, to o kontakt w Skype). Ja zatelefonuje panu i postaramsie pomoc.

Serdecznie zapraszam do rozmowy i w gos'ci do Buczacza, i osobiscie do siebie na czas pobytu w naszym miasteczku.

Wysylam pare zdjenc', zrobionych v orijentownym miejscu zalozenia ulicy na osiedliu Poludniowym m. Buczacz. Niestety, pracowniki gminy miasta przez niedbal'stwo abo z innych motywow nie mogly pokazac’, gdzie bede ulica Mariji Kizimowicz.

Tez prosze pana o jakichkolwiek wiadomos'ciach o cioci Mariji. Dziekuje !!! Mam nadzieje, ze zmoge zobaczyc' pana w Polsce( jak ja pojade na odwiedziny krewnych ).

Czekam na kolejny list od pana na swoj email.

Переклад на українську мову:
Добрий день, пане Андрію !

Зацікавилася листом пана і також прошу контактні дані (номер стільникового телефону або стаціонарного, якщо можливо, то і контактні дані в w Skype ). Я зателефоную до пана і постараюся допомогти.

Сердечно запрошую до розмови і в гості в Бучач, також особисто до себе на час перебування в нашому містечку.

Висилаю декілька фотографій, зроблених в орієнтовних місцях забудови вулиці на Південному масиві м. Бучач. На жаль, працівники міської ради не могли дати мені детальної інформації, де саме буде вулиця Марії Кизимович.

Також прошу пана дати будь-які повідомлення про тітку Марію. Дякую !!! Надіюся, що зможу зустрітися з паном в Польщі (коли я поїду відвідувати свох родичів).

Чекаю наступного листа від пана на мій email.

0 коментарі:

Дописати коментар