пʼятницю, 17 липня 2009 р.

Бучацькому костелу-630

buchach news,бучач,бучацькі новини

18 липня о 14:00  в Бучачі відзначали 630 річницю костелу Успіння Пресвятої Богородиці в грамоті якого, датованій ще 1379 року, є перша письмова згадка про Бучач.


Торжество, з яким провели це свято прихожани костелу вразило не своєю помпезність, а саме щирістю, якоюсь дивною природністю з якою було висвітлені знаменність і значимість цієї події для простих людей. І навіть те, що в процесі самої Святої Урочистої Літургії переплітались українська, польська та латинські мови говорили про те, що в спільній молитві перед Богом ми всі рівні, підкреслили цю думку вже самою своєю присутністю у храмі на святковій відправі і священики монастиря отців Василіян, церкви Святої Покрови. Головним служителем Літургії був Доктор філософії отець Олександр, який приїхав на ці урочистості з Риму. Його підтримали от. Андрій із Бурштина, священники із Снятина, Копичинець, Хоросткова, Ридодуб, Бережан, Щерця, Скалата, та Старого Скалата. Парафіяни із міста Скалат, що на Підволочищені зробили жителям та гостям нашого міста чудовий подарунок, вони привезли хор духовної музики, який своїм співом заповнив найпотаємніші глибини сердець присутніх і допоміг відчути то величне умиротворення в душі, яке дає нам сили прийняти належно те, що призначено кожному і жити далі.


Багато добрих слів подяки висловив отець Микола - настоятель Свято - Успенського костелу м. Бучач представникам Бучацької районної влади, церковним архієреям і священикам присутнім на Богослужінні, монастирю сестер Непорочниць із Язлівця за спільну роботу, і висловив свій жаль про те, що представники міської влади в силу своєї великої зайнятості так і не знайшли часу разом із парафіянами римо – католицької громади відмітити день народження костелу. І я мала би сказати, що нехай це залишиться на їх совісті, якби не одне «Но». В традиціях римокатолицької церкви під час Вселенської молитви, або ще її називають Молитва вірних , любий із присутніх в костелі може попоросити усіх мирян помолитись за те, що він вважає дуже важливим. І після молитви за Святу Церкву, за настоятелів храму цього, за здоров’я його парафіян до амбони вийшла дівчинка років восьми і промовила: « Давайте помолимось за Батьківщину, та керівників нашого міста, які б дбали не тільки про власний добробут, але й про благополуччя кожного з її громадян».


Кажуть в устах дитини – істина. А ще кажуть, що всі дороги ведуть до храму і обличчя міста , духовний поступ його громадян визначається станом доріг до храмів. Хто хоч раз побував у Бучачі знає про що я веду мову. Тож можливо не зайнятість а дещо інше завадило міським можновладцям зайти в цей день до костелу і подивитись в очі городян та гостей із різних куточків України та Польщі. Але вони все одно моляться за вас! От тільки б вам вистачило милосердя прийняти їхню молитву!



Олена Сурм’як
депутат Бучацької районної ради

[gallery link="file" order="DESC"]

0 коментарі:

Дописати коментар