вівторок, 21 липня 2009 р.

Краків приймає гостей

buchach,buchach news

Краків-місто не тільки історичне, багате безліччю пам’яток культури та архітектури багатьох епох, а й місто туристичне.


Щодня, щороку сюди приїжджає багато туристів з усіх куточків світу аби познайомитися з великою історичною спадщиною. Найбільша кількість туристів старається побувати в центральній частині Кракова –площі Ринок.


Саме на цій площі завжди найбільше скупчення людей. І що важливо, кожен гість міста особисто, або групою може виступити з художніми номерами перед жителями та гостями міста і показати незабутню культуру і традиції свого краю.


Серед будівель, вартих уваги туристів – це Барбакан, Сукенніци, Маріацький костел, Вавель. А в старій частині міста, майже кожна забудова несе в собі відбиток тої чи іншої епохи.


Барбакан-фрагмент фортифікації, збудований в роках 1498-99 для оборони від турків. Барбакан був забезпечений від в’їзду Брамою Флоріанською.


Маріацький костел. Хоч перший костел в цьому місці був збудований до 1222 року, такий, як ми маємо можливість бачити тепер, збудований у XIV столітті.


Сукенніци.Назва походить від слова сукно, яким вже торгували у ХІІІ ст.Вже у XIV ст.. Казимир Великий вибудував муровані крами, поєднані спільним накриттям.Під час пожежі 1555 року сукенніци були частково знищені і відбудовані в 1875-1879 роках.


Вавель – королівський замок на Вавельському узгір’ї. Початки замку походять з Х ст., а сучасний вигляд дістав в процесі багаторазових перебудов в часах Ренесансу.


Ще одне цікаве і важливе для Кракова! Влада і жителі міста ні в якому випадку не допускають, щоб у старій, історичній частині міста повставали сучасні будівлі! А все для того, аби зберегти для майбутніх поколінь первозданну красу і велич його !



Таку позицію варто зайняти і мерії міста Бучач! Бо останнім часом вона розпоряджається громадською власністю як особистою: під забудову приватним особам виділяє кожен вільний клаптик історичної частини міста і віддає безповоротно пам’ятки культури та архітектури (приклад: скульптури Пінзеля із Бучацької Ратуші), яка за віком-ровесниця Львова і Кракова !
А в казну нашого міста Бучач могли би йти досить великі кошти від вмілої організації туризму, як це роблять у Кракові !

Вашій увазі два фрагменти із життя Кракова:





1 коментар: