понеділок, 10 серпня 2009 р.

Провокація чи добрі наміри ?

d0bdd0bed0b2d0b8d0bdd0b0d180-1-002

Провокацією українських націоналістів, які хотіли використати слабкість польської політики, визнали Кресов’яни (колишні мешканці України, котрі були вивезені з її земель в сорокових роках) міжнародний рейд велосипедистів « Європейськими слідами Степана Бандери», який стартував 1 серпня і мав проходити територією Польщі. З неофіційних джерел стало відомо, що на проведення цього рейду учасники навіть дістали на це згоду польської влади.

Рада міста Львова поінформувала, що рейд розпочався з урочистостей коло пам’ятника Бандери в Червонограді, а потім велосипедисти вирушили, маючи замір через Санок, Краків, Освєнцім, а також Словакію та Австрію, доїхати до 24 серпня ( День Незалежності України) до гробу Бандери в Німеччині.


Степан Бандера був керівником однієї з фракцій Організації Українських Націоналістів ( ОУН), злочини чи благі наміри ? якої виконувала Українська Повстанська Армія (УПА) від весни 1943 року на Волині та Східній Галичині з метою чистки етнічних меншостей України ( в першу чергу поляків ) і навіть самих неугодних українців і замордували коло 150 тис. осіб.


Напередоні вихідних днів на пішому польсько-українському кордонному переході в Медиці (польське Підкарпаття) не було пропущено перших чотирьох дорослих учасників рейду. Не пропустив їх мовчазний пікет кільканадцятьох представників незалежних польських організацій. Протестанти різного віку тримали транспаранти: « Бандерівці і їх прихильники-геть з Польщі», « СТІЙ і продумай злочини Бандери», « СТОП тур Бандери», « Хто підтримує Бандеру, той сам стає фашистом як і він» та інші. І що би сказали самі українці, якби їх територією пройшли люди в сорочках з німецькою свастикою і зображенням Гітлера або із зображенням серпа та молота в додачу з портретом Сталіна ?


Стало відомо, що в післяобідню пору після ранкових пікетувань віцепрем’єр закордонних справ та адміністрації Томаш Сємоняк згідно права польської держави та Євросоюзу, прийняв рішення про скасування віз для учасників рейду велосипедистів « Європейськими слідами Степана Бандери» .


Частина українців визнає Степана Бандеру мало не національним героєм. Так про це говорять учасники протесту, подорожуючі туристи з інших країн Європи і навіть самі мешканці України. Та більшість схиляється до думки, що не варто ворушити страшне минуле і підносити націоналізм, який мало не переходить у рамки фашизму. Це може загострити добросусідські стосунки двох держав- України та Польщі. Тим більше, що в останні десятиліття Польща виступає захисником прав українців на здобуття гідного її місця у Європі.


Використано матеріали преси Польщі



d0bdd0bed0b2d0b8d0bdd0b0d180-2-005

0 коментарі:

Дописати коментар