вівторок, 25 серпня 2009 р.

Доля України в освітніх руках (точка зору)

komputery

Точка зору Володимира Боднара.

Проблеми подальшої долі України лежать у сучасній школі, її вмінню крокувати в ногу з часом, задовольняти вимоги сьогодення в розумному поповненні творців майбутнього за рахунок випускників.Адже, через п’ять-шість років сьогоднішні випускники стануть повноправними спеціалістами виробництва, керівниками всіх ланок нашого суспільства. Вчительству, особливо директорам шкіл, треба осмислено підходити до питання, кому буде передано штурвал нашого життя, в чиїх руках буде життя наступних поколінь.




Держава для подолання тенденції «повної безграмотності» (що спостерігається останнім часом) передбачає різні форми боротьби з нею. Так, з метою зменшення корупції при вступах випускників до вищих навчальних закладів запровадила незалежне зовнішнє оцінювання шляхом проведення тестування знань у спеціальних центрах, для визначення приорітетів та інтенсифікації навчально-виховного процесу дозволила директорам вносити в навчальні плани шкіл найбільш затребувані людством на сучасному етапі предмети у варіативній частині плану, введення профільного навчання у старших класах середньої школи, люстрацію керівництва шкіл і т. і. Але як це здійснюється на практиці?!...


Здійснюється неправильний підхід до контролю знань, розвитку творчої активності учнів, вмінню користуватись сучасними електронними машинами, вмінню вибирати тільки необхідну для осмислення і користування інформацією. Так, морально застарілі керівники шкіл, директори пенсіонери (Товпига (Ткачівська)М.М. в Зубрецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів), всупереч забезпеченню відділом освіти, Міністерством освіти України комп’ютерними класами не вводять у навчальний план вивчення інформатики та обчислювальної техніки бодай з середніх класів (5-9кл.) загальноосвітніх шкіл, коли в розвинутих країнах світу діти в садочку користуються комп’ютерами. Хоча Дніпропетровський центр розробив безплатне програмне забезпечення для 2-4 класів, та дорогоцінна техніка лежить мертвим грузом в школах району, витрачено даремно величезну суму бюджетних коштів, які могли б приносити якусь користь в інших галузях, ПЕОМ старіють і ржавіють, а діти не вміють ними користуватись; молоді спеціалісти з даного предмета працюють без належного тижневого навантаження. А високоосвічених спеціалістів, що закінчили по декілька вищих навчальних закладів взагалі не допускають до роботи, утримуючи стару корумповану систему.



В навчальні плани вводиться поглиблене вивчення історії, географії, етики мотивуючи тим, що українці повинні знати, з якого роду походять. Побутує поговірка «Хто не знає свого минулого, не достойний майбутнього». Це все справедливо, але кому потрібен фахівець, який не вміє орієнтуватись в сучасному потоці інформації, не вміє користуватись сучасними електронними машинами? Де місце такого «нового українця» зі знанням історії? З впевненістю можна відповісти – підсобне у відсталій країні.
Держава не встановила заборону на випуск та реалізацію розв’язків до контрольних тестів з математики, фізики, хімії; творів з української мови та літератури, зарубіжної літератури, які не приносять жодної користі учням, притуплюють їхнє логічне мислення, уяву, творчі здібності, мову, розвивають лінощі і невпевненість у своїх силах.

Відділ освіти не позбавляється морально застарілих керівників шкіл, що вийшли на пенсію і продовжують «працювати» директорами, вважаючи державні школи своєю приватною власністю; ведуть ці школи до розвалу, дітям забороняють вивчати сучасні технології, мотивуючи тим, що немає закону про звільнення пенсіонерів з посад. Хоча це зовсім не так.


Так, відповідно до ст.2 Закону України «Про державну службу» та Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 26 квітня 2002 року «Про судову практику у справах про хабарництво» роз’яснено, що особи, які наділені адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями відносяться до службових (посадових) осіб, чим наділені директори шкіл: вони є розпорядниками фінансів, за їхнім поданням здійснюється призначення та звільнення вчителів, самі приймають на роботу і звільняють з роботи технічний та обслуговуючий персонал. А відповідно до ст.23 цього ж Закону визначено граничний вік перебування на посаді: для чоловіків – 60 років, для жінок – 55 років. Отже, відділ освіти вправі звільняти директорів шкіл з посад при досягненні ними пенсійного віку навіть без їхньої на те згоди, звичайно, якщо директор школи з відділом освіти не знаходяться в корупційних відносинах.


Висловлюю надію в тому, що починаючи з 2009/2010 навчального року відділ освіти буде працювати над більш якісним підвищенням рівня освіти в районі, адже доля України в освітніх руках.


9 коментарів:

  1. Надзвичайно зворушлива стаття... Підіймаються дуже важливі питання. Але на жаль районний відділ освіти сильно корумпований! Стара гвардія просто не дає проходу молодим освсвітянам. І нахабніють дедалі більше! Вже дійшло до того, що Н.О. Крушельницька(давно пенсійного віку!!!) - збирає вчителів по суботах(хіба є в неї таке право???).
    А яке відношення в неї до вчителів - звехньо-зухвале, абсолютно не припустиме! Матеріали, які вона вимагає у вчителів, використовує для особистої вигоди. Повністю ігнорує будь-які авторські права.(є живі докази!!!) Словом порушує чимало законів і досі працює на своїй посаді... Куди дивляться вищі посадові особи освіти, району, області???

    Закликаю всіх освітян району підтримати автора статті і розіслати посилання на цю статтю всім освітянам району та області!

    ВідповістиВидалити
  2. Стаття потребує уваги в адміністрації. До Крушельницької вона не може стосуватись, бо вона просто методист, а не адміністратор. А відношення до вчителів сформувалось її віком.

    ВідповістиВидалити
  3. Я від освіти далекий тепер, бо школу і інститут закінчив пару років тому. Але бачу, що в нашому районі слабо підходять до застосування сучасних технологій. Та що тепер вартий чоловік, як немає практики коло комп"ютера ?

    ВідповістиВидалити
  4. Дивно ще одне - дітям прищеплюють думку і навики що комп це забавка, а не засіб, яким потрібно користуватись як ножем, чи пилкою, чи іншим знаряддям праці. І вони просто бавляться і вбивають свій час. Хоча є багато різних прог для обробки різного матеріалу. От де проблема!

    ВідповістиВидалити
  5. Зовсім не згоден з Vlad...
    Крушельницька має беспосереднє відношення до освіти в районі. Вона старалася завжди повертатися куди вітер дує, при любій владі. Аж забагато.
    Вона була ініціатором закриття Станції Юних Техніків... Сотні дітей, талановитих дітей, опинилися на вулиці. Таким чином вона хотіла вгодити начальству. А її хамське, нагле відношення до вчителів про сто всіх шокує. Вона всіх стараеться тримати в страху(стресі), що є абсолютно не педагогічно.

    Можна ше багато навести прикладів її антипедагогічної діяльності.

    Крушельницька Н.О. - це ракова пухлина на тілі освіти району!!!

    Прикро, що вчителі, які про це все говорять між собою, не можуть, хоч анонімно, написати про це тут на сайті.

    ВідповістиВидалити
  6. Шановний Петро! Вам може дуже дошкулила Н.О. Крушкльницька, але не можна обговорювати її поведінку на цьому сайті, та ще на цій статті. Це є неправильно! Просто в даному випадку вона не відіграє ніякої ролі: не призначає і не звільняє кадри, вона - просто методист із зачною освітою Чернівецького університету ось і все. А корупція в руках методиста по кадрах, заступника начальника управління, юриста, що підганяє всі питання під законні акти.

    ВідповістиВидалити
  7. Привіт!

    Зайшла на це посилання по рекомендації бувших співробітників. Давно не працюю в освіті, але знаю що там твориться. Корупція сягнула фантастичних розмірів. Особливо під час розподілення годин. Стара гвардія не дає дихати новим вчителям. А про все що написано про Н.О. Крушельницьку - готова підписатися під кожним словом.
    Я працювала під її наглядом(інакше не скажеш). Гіршої людини я ніколи не бачила в житті. І до цього часу вона продовжує свою карєру на сльозах і прокльонах вчителів. Хочу звернутися до неї через цей сайт:"Надія Омелянівна! Якщо у вас залишилась хоч крапля совісті, хоч що небудь святе... Ідіть вже на пенсію! Дайте можливість вчителям нормально працювати!"

    п.Рудник... Невже ви забули, як вам дали "зелене світло" з села в Бучач??? А ви не можете знайти заміну пенсіонерам на зразок Крушельницької??

    Шановні вчителі! Не бійтеся давати тут свої коментарі! Нехай люди знають правду.

    ВідповістиВидалити
  8. Ой!!!!

    Це точно.. Яка освіта, такі й заслужені працівники.

    Видно Євген добре підплатив... А освіта не змогла відстояти свою думку.
    Не та вже освіта(райвно), пенсіонери...
    Не мають сил - пора міняти!

    А Євген повинен горіти від сорому...
    Чи хватить у нього сили волі і совісті щоб відказатися від нагороди - напевно Ні!
    Адже він вихованець старої гвардії.
    Читайте коментарі тут - http://buchachnews.com/?p=1248

    І знову хочу звернутися до вчителів району...

    Пишіть сюди про все що у вас накипіло, може можновладці прочитають вашу думку і "віз зрушиться з місця"

    Рано чи пізно про це взнають і в області і в міністерстві - треба домагатися цього.

    ВідповістиВидалити
  9. все вірно але надто коректно вони того не варті

    ВідповістиВидалити