середу, 19 серпня 2009 р.

Преображення Господнє

spasa_m«Ісус сказав якось Своїм учням про те, що Йому належить померти в Єрусалимі.

Через декілька днів Ісус разом з Петром, Яковом та Іваном зійшов на високу гору і раптом змінився перед їхніми очима : лице Його засяяло, немов сонце, а одіж зробилася білою, як світло. «І от, з'явилися у славі Мойсей та Ілля і розмовляли з Ним про те, що на Нього чекало в Єрусалимі. Тоді Петро сказав до Ісуса : « Господи, добре нам тут бути! Коли хочеш, поставлю отут три намети : для Тебе один, один - для Мойсея і один - для Іллі». Він сказав це тому, що був переляканий і не відав, що говорить. Як він ще говорив, хмара ясна огорнула їх, і був голос з хмари, що казав : « Це є Син Мій улюблений, що в Ньому Моє благовоління, Його слухайте!»

Почувши цей голос, учні попадали долілиць і дуже злякалися. Але Ісус підійшов, доторкнувся до них і промовив : «Уставайте і не бійтесь!». Звівши очі, вони нікого не побачили, крім Самого Ісуса.

Коли вони сходили з гори, Ісус заборонив їм розповідати про бачене : «Нікому не кажіть про це видіння, аж поки Син Людський не воскресне із мертвих».

Матвія 17:1-9

Спас - свято Преображення Господнього, християнське свято, присвячене згадці про Преображення Ісуса Христа. Святкується 19 серпня православними та греко-католиками і 6 серпня римо-католиками. У Православній Церкві - Господське двонадесяте свято, відоме також за назвою Яблучний Спас.


Первісно празник Преображення святковано в місяці лютому. Одначе тому, що цей радісне свято звичайно випадало у часі Великого Посту, а це було незгідне з духом посту й покути, то його перенесено на день 6 серпня (19 серпня за новим стилем). На Заході воно ще в XII ст. не було загальним; його заснував у 1457 папа Калліст III, установивши тоді ж богослужбовий чин


Святкування Преображення триває 9 днів, з 5 (18) по 13 (26) серпня. У це свято за древнім церковним звичаєм відбувається освячення перших плодів (злаки, виноград чи яблука). Тому в народі цей день називають другим, або яблучним спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який, власне, і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що в ній, як у суспільстві священному, все - від людини до рослини - повинно бути присвячене Богу як Його творіння.


Обрядова їжа - спечені коржі, поламані на дрібні шматочки в макітру й залиті медом та розтертим маком


За народним звичаєм, до Спас не їли яблук. З святом Спас пов'язані різні обжинкові обряди : святять у церкві обжинкові вінки, з незжатих на ниві кількох стеблинок жита зав'язують «Спасову бороду». До церкви несли святити квіти, мак, вірячи, що обсипання свяченим маком перешкоджає ходити до хліва відьмам, а до дому - ходячим покійникам. Після посвяти квіти й голівки маку кладуть за Іконами, де вони зберігаються до весни. Весною мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщення вплітали до своїх кіс, - «щоб не випадало з голови волосся».


Свято Преображення Господнього існувало вже в IV ст., про що свідчать повчання і слова Єфрема Сіріна й Іоанна Золотоустого. Мати Костянтина Великого, свята рівноапостольна Єлена, побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення, зруйнований у XII ст. Салах-ад-діном. Піснеспіви на честь свята були написані Іоанном Дамаскином і Космою Маюмським (VIII ст.). Від VI ст. це свято урочисто святкується у Східній Церкві під назвою «Господнього Преображення».


А час минав, мінялися звичаї, але основа традицій линула через століття. І тому сьогодні, у це велике і радісне свято, до храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього о.о.Василіян завітало багато мирян з пахучим зіллям і смачними дарами природи. Яблука, груші, сливи, виноград - аромати цих та інших фруктів створювали атмосферу справжнього свята. Крім того, яке розмаїття вишиванок! Маленькі дівчата і хлопчики з симпатичними кошиками, щирими очима і відкритим серцем дивляться на отця, який несе в своїх устах Слово Боже. Що може бути приємнішим для материнського серця? А скільки людей приступило до Святих Тайн! Немає нічого прекраснішого, ніж приймати самого Христа. Це свято по-правді називають «Спасом», адже у такі свята навертається дуже багато людей, вони рятують свої душі і прямують до вічного щастя у небі...


dscn6587_m1dscn6589_m



lala_m

тут

Про Свято Преображення Господнього в селі Жизномир читайте


0 коментарі:

Дописати коментар