середу, 12 серпня 2009 р.

Українці переживають ціновий шок.

bazarЦіни на продукти харчування змінюються мало не щодня. За домашній сир недавно господині просили від 3 до 6 грн,а зараз –від 5 до 9 грн. Цьогоріч соняшникова олія подорожчала на 50%, борошно - на 28%, фрукти - на 27%, масло - на 21 %, овочі і картопля - на 23 %, яйця - на 30 %, молоко - на 16%, хліб і хлібопродукти - на 11%. І це ще не кінець. Птахівники обіцяють до кінця року підвищити ціни на яйця, хлібопекарні - знову на хліб. Українці уже понад 50% своїх доходів витрачають на продукти харчування. Влітку на продовольчих ринках спостерігається зростання середніх рівнів роздрібних цін (у порівнянні з весняними) на: птицю (кури) - 1,6%; масло вершкове - 4,5%; олію соняшникову - 1,4 %; цукор-пісок - 2,5%; рис - 3,7%; картоплю - 1,2%; цибулю ріпчасту - 2,2
Статистика статистикою, отож вирушаємо на ”полювання за цінами” безпосередньо на продовольчий ринок. На базарі ,в Бучачі, що зветься Галя, криза також відчутна. Ціни, як за рідну маму, тримаються, але і торг добре йде. Літо ж. Вітамінів треба, чогось смачненького хочеться. Ось і обступають бучачани прилавки з різними наїдками, щоб наповнити споживчі кошики. А який же він, цей споживчий кошик для пересічного мешканця, ми можемо дізнатись за переліком цін на основні продукти харчування.

Цього тижня на Бучацькому базарі вони такі ( у грн. за кілограм):
картопля 3.50-4, помідори 3- 3.50, огірки 1.50, морква 9-10, баклажани 11, буряки столові 4, капуста 2.50, капуста цвітна 7, перець 5-7, червоний перець 21p1040475, квасоля ”шпарагівка” 6, мед (1 л) 20, абрикоси 12-15, персики 15

p1040473

, виноград 14-17, кавун 2-3, нектарин 15-17, цукор 6, рис 9-12, гречка 4.50-5, горох 4, олія 9-12, яйця (десяток) 7-7.50, часник 11-12p1040474, риба морожена “Хек” 24-26, кріль 80-90, курячий бульйонний набір 10.20-12, стегна курячі 17-19.50, кури 19-22, крило куряче 21-22, шлунки курячі 18-29, бедро куряче 24-25, печінка куряча 25-28, філе куряче 36-38, серце куряче 23-25, гомілка куряча 16-18, свинина 45-50, сало свинне 10-15, сало шпіговане 20-25, шкіра свинна 13-18, ребра свинні 30-32, фарш свинний 30-35, полядвиця 55-60, підчеревина 32-35, задній клубок 48-50, передній клубок 46-48, шия свинна 48-50, ноги свинні 20-25, кістки оголені свинні 4-5, молоко (1,5л) 3-4, сметана збирана (1 л) 14, сметана сепараторна 20, сир 5-9. Ковбаси: ”Львівська” 28-29, ”Довбушська” 49-51, ”Домашня” 15-36, ”Шинка українська” 46-48, ”Дрогобич” 56-59, ”Салямі” 50-55, ”Печена” 46-50. Хліб з борошна пшеничного в/г - 4,31 грн/кг ; хліб з борошна пшеничного І/г - 3,22 грн/кг ; хліб житньо-пшеничний - 3,49 грн/кг.



Конституція каже, що кожен українець має бути забезпечений прожитковим мінімумом - найнеобхіднішим. Та чи може він за таких цін бути дійсно забезпечений? Перед виборами провладні партії обіцяли зарплати,пенсії - називали цифри, як у грі "хто більше". Але "обіцяльники" не давали відповіді на головне запитання - звідки взяти гроші. Щоб платити високу зарплату, треба мати матеріальну та фінансову базу. В Україні ж валовий продукт (те, з чого виплачують заробітну плату) зростає орієнтовно у чотири рази повільніше, аніж сама зарплата. А нам замилюють очі, ніби він стрімко зростає . Виглядає так: платити обіцяємо, а з чого - не маємо поняття. Така економічна безграмотність не могла тривати вічно, мусила бути остання крапля. Це і сталося нині - ціни полетіли вгору. На очах знецінюються зарплати, пенсії, соціальні виплати. Комусь нинішні проблеми в соціальній сфері вигідні - вони дають можливість робити піар на вирішенні болючих для людей проблем.
А на завершення наведемо приклад, скільки в різних країнах люди витрачають на їжу (відсоток від доходу):

Україна - 50%
Болгарія - 24%
Канада - 20%
Польща - 18%
Франція - 15,1%
Великобританія - 15%
Угорщина - 15%
Греція - 15%
Чехія - 15%
Іспанія - 14%
Австрія - 9%

Цифри говорять самі за себе і висновок, мимоволі, напрошується сам…

Прогляньте слайдшоу серпневого базарного дня.

[cincopa 10496069]

1 коментар: