пʼятницю, 4 вересня 2009 р.

Бучач відстоює своє право на історичні цінності

d0b1d183d187d0b0d187-d0bad0bed181d182d0b5d0bb



Голові Тернопільської обласної ради
О.Кайді
Голові Тернопільської обласної
державної адміністрації
Ю. Чижмарю

ЗВЕРНЕННЯ


Враховуючи неодноразові прохання римсько – католицької громади міста Бучач відповідно до ст. 17 Закону України « Про свободу совісті та релігійні організації», Бучацька районна рада звертається до вас із проханням у справі повернення громаді міста Бучач сакральних скульптур Святого Вікентія та Святого Франциска Борджія ( роботи скульптора Іоана Георга Пінзеля 1750 р. дерево, поліхромія), а також чаш із нетлінними останками сердець священиків – каноніків із роду Потоцьких, які у 1993 році були вивезені із костелу Успіння Пресвятої Діви Марії міста Бучач.


В даний час, відповідно до листа № 80 від 22.07.09. Тернопільського обласного краєзнавчого музею, ці реліквії знаходяться у фондах цього музею.


Вищезгадані скульптури мають не тільки історико – культурну, але і сакральну цінність, і були виготовленні для інтер’єру єдиного скульптурного ансамблю римсько – католицького костелу на замовлення Графа Миколи Потоцького, де разом із іншими скульптурами та антипедіями І.Г.Пінзеля складають єдину довершену композицію Божої Слави.


У зв’язку із відзначенням у 2010 році 750 річниці міста Бучач та 630 річниці костелу Успіння Пресвятої Діви Марії, враховуючи що даний храм є діючою сакральною та культурною родзинкою міста, яке кожного дня відвідують туристи та паломники із різних куточків України та інших країн світу, просимо вас прийняти рішення на користь громади міста Бучач.



Прийнято 24 сесією районної ради п’ятого скликання
27 серпня 2009 року

Олена  Сурм'як










1 коментар:

  1. Накінець-то дійшли руки до цього питання ! І в офіційному порядку !

    Надіюся, що в Бучач повернеться то, що йому належить.

    ВідповістиВидалити