четвер, 12 листопада 2009 р.

Язик "розповість" про хворобу

yazyk
Язик у системі органів, згідно з нашими уявленнями, посідає досить скромне місце. І даремно. Східні лікарі за зовнішнім виглядом язика можуть дати характеристику багатьом внутрішнім органам. І досить точно.

Блідий язик свідчить про порушення функцій селезінки і крові. Особливо якщо в роті багато слини. Якщо ж до цих симптомів додаються ще й холодні кінцівки, можна підозрювати захворювання нирок.


Червоний язик буває у разі захворювань з підвищеною температурою тіла (пневмонія, грип, інфекційні захворювання). Якщо червоний лише кінчик язика, це може бути ознакою серцевих порушень. У разі червоних країв язика є підстава перевірити печінку та жовчний міхур.


Вишневий язик - симптом захворювань, що затаїлися глибоко всередині організму.


Фіолетовий язик характерний у разі порушень кровообігу. Це небезпечно для життя.


Синій язик - указує на інфекційні захворювання, зараження крові, інтоксикацію. Якщо він ще й збільшений - це може бути ознакою близької смерті.


За кольором нальоту на язиці можна визначити ступінь захворювання.


Білий наліт - може орієнтувати на зовнішнє, легке захворювання, яке супроводжується відчуттям сухості чи гіркоти в роті.


Жовтий - характеризує заглиблення хвороби всередину, її прогресування, серйозні порушення функцій органів травлення.


Сірий - означає внутрішню хворобу, яка виникла внаслідок переохолодження. Може бути порушення функції нирок.


Чорний - симптом дуже тяжкого стану. Характерний у разі втрати енергії, за хронічної форми хвороб органів травлення.


Якщо під час неодноразового спостереження було помічено послідовну зміну кольору язика: білий, жовтий, сірий, це означає, що хвороба прогресує. Якщо навпаки - це свідчення одужування організму.


Для діагностики язик можна розглядати по п'ятьох зонах. Кожна з них відповідає тому чи тому органу. Кінчик язика характеризує серце. Основа (корінь) - нирки. Передні бокові поверхні язика свідчать про стан легенів. Середні бокові поверхні проектують стан печінки. Середина язика - селезінку.


Через язик ми можемо благотворно діяти на наші органи. Зокрема очищати їх від шкідливих накопичень. Тому наліт з язика потрібно щоранку зішкрібати спеціальною паличкою. Йоги для очищення язика використовують топлене масло чи олію, яке втирають протягом кількох хвилин у язик пальцями. А потім виполіскують рот водою.


За матеріалами медичної газети України "ВАШЕ ЗДОРОВ'Я"

0 коментарі:

Дописати коментар