неділю, 15 листопада 2009 р.

Грип і «Старший брат»

channel-1


"Первый канал», маніпулюючи цифрами й діагнозами, повідомляє про мільйон українців, хворих на А/Н1N1, і поширює це через українське ж кабельне ТБ. Де реакція Нацради?


Цинізм і брехня російської пропагандистської машини не перестає неприємно вражати й обурювати. Навіть тему «свинячого грипу» в Україні вони використовують у своїх великодержавних цілях.  Україна в російських ЗМІ, контрольованих владою, дедалі більше стає «хлопчиком для биття», на контрасті з якою кремлівські пропагандисти всіляко підкреслюють велич, надійність і незворушність свого керівництва перед обличчям будь-яких проблем. Не те, що в Україні - яку щодня і щоночі показують росіянам як державу, гіршу за Росію в усіх відношеннях, країну, де повний безлад та анархія, країну, де процвітає фашизм, а російських туристів чекають не дочекаються на Галичині загони бандерівців...


Образ України в системі координат російської пропагандистської лінії давно перетворився на ліки від комплексу меншовартості самих росіян. «У нас не все так погано, он в Україні все набагато гірше» - цей шаблон накладається буквально на всі випадки життя.


Автор уже неодноразово викривав у публікаціях на «Телекритиці» різноманітні кліше й технології, які застосовують у російському агітпропі на темі України. Однак те, що цієї неділі показали у підсумковому випуску програми «Воскресное время» на «Первом канале» російського телебачення, потребує втручання не поодиноких бійців контрпропагандистського українського фронту, а як мінімум Міністерства закордонних справ України. Як максимум - СБУ, українського уряду, Нацради з питань телебачення і радіомовлення.


Ті здебільшого опозиційні українські політичні партії, безвідповідальні ЗМІ, лобісти фармацевтичних компаній, які розкручують панічні настрої серед українців і намагаються використати тему грипу кожен у власних політичних, комерційних цілях, - просто діти порівняно з російським ТБ. Адже, за версію офіційного російського державного телебачення, в Україні справи такі кепські, що в нас уже один мільйон хворих на «свинячий грип», а люди мруть як мухи!


Звісно, перед цим майже весь сюжет випуску новин під назвою «Как победить в сезонной войне с вирусом гриппа?» було присвячено тому, що російська влада загнала російський «свинячий грип» у глухий кут, контролює ситуацію, працює оперативно, ось із 9 листопада почалася всезагальна вакцинація населення, власною вакциною. Не те, що там, в Україні, яка просто немічна перед обличчям А/Н1N1 і якій із «барського плеча» Росія відправляє гуманітарну допомогу як якійсь державі третього світу А далі отакий синхрон: «В эту пятницу вирус А/Н1N1 и борьба с ним стали темой встречи президента Дмитрия Медведева с главой Минздравсоцразвития Татьяной Голиковой... На этой же встрече решено было оказать гуманитарную помощь Украине. Там число носителей А/Н1N1 уже приблизилось к миллиону. Летальных исходов в 10 раз больше, чем в России. Вспышка гриппа пришлась на разгар предвыборной кампании».


Один мільйон українців, які заразилися свинячим грипом, за версією російського ТБ? Тобто кожен сороковий із нас уже практично покійник, якщо тільки, звісно, не дай Боже, затримається в дорозі гуманітарна допомога, надіслана нам із вами благородним, ледь не святим російським керівництвом.


У даному випадку кремлівська пропаганда вміло маніпулює фактами, збрехавши там, де треба, і підмінивши слова ГРВІ та «сезонний грип» одним словом - А/Н1N1.


Справді, згідно зі статистикою, станом на неділю 8 листопада кількість хворих на сезонний грип та ГРВІ в Україні становить майже мільйон людей, але аж ніяк не хворих на грип типу А/Н1N1! Кількість офіційно встановлених випадків цього захворювання нараховується парою десятків, а не мільйоном.


На кого було спрямовано це повідомлення? Звісно, в першу чергу на росіян, але в другу чергу - й на українського глядача. Чи викликає паніку й шок в українського глядача «Первого канала» в наших кабельних мережах інформація про один мільйон випадків «свинячого грипу» в Україні? Однозначно викликає, як і посіє серед наших громадян, особливо проросійськи налаштованих, глибокі підозри, що наш уряд, мабуть, приховує реальний стан речей і не може впоратися зі свинячим грипом.


Чи є це інформаційною атакою на Україну? Безумовно є. Чи несе така дезінформація загрозу національній безпеці? Несе пряму загрозу. СБУ нещодавно затримала панікера, який через інтернет розповсюджував чутки про легеневу чуму, літаки, що розпилювали речовини над містами, і нагнітав паніку серед населення. Це добре, але в нашому випадку справа набагато серйозніша й канал розповсюдження паніки значно масовіший, а головне - він має свою чітку цільову аудиторію.


Цікаво було би почути реакцію СБУ на цей випадок розповсюдження дезінформації.


Зрештою, чи відповідає така інформаційна політика «Первого канала» ліцензійним умовам трансляції в Україні? Тут уже варто діяти Нацраді з питань телебачення і радіомовлення.


І насамкінець: цікаво, чи навіть цей кричущий випадок, як завжди, закінчиться нульовою реакцією тих органів, які мають відповідати за інформаційну безпеку України? Чи спроможеться хоч хтось надіслати російському «Первому каналу» й Російському МЗС роз'яснення щодо реальної ситуації зі «свинячим грипом» в Україні й вимогу спростувати недостовірну інформацію, подану журналістами каналу.


Павло Булгак, політичний аналітик

0 коментарі:

Дописати коментар