понеділок, 29 березня 2010 р.

Святкування Днів Т. Шевченка у Сербії. Розповідає бучачанка Марія Віславскі (Багрій)

vesnik-za-interno-informisanje-br-70-e28093-2010-g-e28093-urenuje-petar-ljahovic_3
Із листа нашої землячки Марії Віславскі (Багрій):

«Так українці у Сербії відзначають Дні Тараса Шевченка в березні місяці. Камери Радіо і Телебачення Воєводини завжди присутні і обов’язково в цей час приділяємо більше уваги таким подіям в нашій TV програмі.


У всіх осередках, де живуть і діють українці, а це Нови Сад, Бєлград, Вербас, Кула, Сремська Митровиця, Інджія, проходять ці та інші події. Наші камери завжди відзначають їх. І як редактор передачі «Українська панорама» я слідкую за всім і готую півгодинну передачу два рази в місяць. У моєму розпорядженні завжди є оператор і водій. Паралельно з цим готую сюжети до передачі «Разом», яка транслюється один раз тижнево з повторенням два рази. А передача ця завжди титрується. В ній беруть участь всі національні меншини, які проживають у Воєводині і мають свої передачі. А це сербська, українська, угорська, русинська, румунська, македонська, бунєвацька, хорватська, ромська.


Висилаю Вам сторінки Вісника українців «Коломийка» з життя українців Сремської Митровиці за березень 2010 року.


Хочу Вам подякувати за матеріал, який вислали мені. Він теж буде прослідкований в наших передачах. Ви молодці ! Постараюся запросити Вас в наше телебачення, якраз подала прохання і чекаю на відповідь.


Ще раз дякую Вам, пані Маріє, моїй сестрі, що стараєтеся збагатити  матеріали про Бучаччину і Всім, хто бере в цьому участь.


З повагою, Марія Віславскі (Багрій)»


vesnik-za-interno-informisanje-br-70-e28093-2010-g-e28093-urenuje-petar-ljahovic_2


Пропонуємо прочитати статтю із Вісника "Коломийка" про відзначення Днів Т. Г. Шевченка у Сербії:



,,Думи мої, думи мої“
Шевченківський вечір в Сремській Митровиці

Місяць березень асоціюється не лише з приходом весни, а й з великим українським поетом Тарасом Шевченком. Кожного року у місяці березні українці у всіх куточках світу вшановують пам`ять великого Кобзаря.


У рамках відзначення Шевченків-ських днів 19 березня в читальному залі міської бібліотеки ім. Григорія Возаревича у Сремській Митровиці відбувся Шевченківський вечір ,,Думи мої, думи мої“. В ТПУК ,,Коломийка“ до Шевченківських днів кожного року готують змістовну програму насичену різними номерами. Так і цього року програма Шевченківського вечора включала Шевченкові вірші, пісні на слова Шевченка і мелодії до пісень.


На самому початку вечора доповідь про життєвий і творчий шлях ТарасаШевченка, зачитали Даяна Курман і Федько Канюга. Продовжила програму Аніта Ляхович у виконанні якої прозвучала мелодія пісні на слова Шевченка ,,Бандуристе, орле сизий“. Валерія Воротняк, Кася Кравец і Аніта Ляхович декламували поезію Т. Шевченка ,,Сонце гріє, вітер віє“. Моніка Барат на саксафоні виконала мелодію пісню на слова Шевченка ,,Реве та стогне Дніпр широкий“, а Іван Грицишин виконав вірш ,,Єсть на світі доля“. У програмі прозвучали твори великого поета ,,Вітер з гаєм розмовляє“ у виконанні Миколи Мороза і ,, Заповіт“ українською і сербською мовою у виконанні Олександра Ляховича і Моніки Барат. Катерина Канюга зачитала ,,Думку“ Т. Шевченка. Поезію Шевченка ,,Не жаль на злого“ на вечорі читала Наталія Воротняк.


Дівоча вокальна група разом з жіночої групою виконали пісню ,,Утоптала стежечку“.. Співоча група виконавців джерельних пісень виконала пісню ,,Дивлюся аж світає“.


У програмі взяла участь чоловіча група співаків у виконанні якої прозвучала пісня ,,Ой літав орел“. Наприкінці програми Федько Канюга декламував Шевченковий твір ,,Стоїть в селі Суботово“.Опісля на сцену вийшли співаки жіночої і чоловічої групи у виконанні яких прозвучала Шевченкова ,,Думи мої, думи.“


Такою багатою на Шевченкові твори мистецькою програмою відзначили в товаристві ,,Колонийка“ 196 річницю від дня народження великого українського поета. Над підготовкою програми до Шевченківського вечора невтомно працювали Славка Канюга, яка до виступі на вечорі готувала декламаторів, Микола Ляхович і Петро Ляхович, які підготували музичну частину програми.



О.Стецюк

vesnik-za-interno-informisanje-br-70-e28093-2010-g-e28093-urenuje-petar-ljahovic_4
vesnik-za-interno-informisanje-br-70-e28093-2010-g-e28093-urenuje-petar-ljahovic_5

vesnik-za-interno-informisanje-br-70-e28093-2010-g-e28093-urenuje-petar-ljahovic_6

0 коментарі:

Дописати коментар