вівторок, 2 червня 2009 р.

Чому нема настрою ?

nastriyМедики радять їсти восени та взимку шоколад, курагу і банани.Саме в цей період у людей погіршується настрій. Такі випадки трапляються не лише з людьми, у яких є якісь психологічні проблеми, а й з абсолютно здоровими людьми. Медики довго шукали розгадки такого стану. І давно підозрювали, що в сезонних коливаннях настрою винен серотонін. Це такий нейромедіатор, який передає сигнали між нервовими клітинами (нейронами) в системах мозку, відповідальних за формування настрою, харчової і статевої поведінки, енергообміну і сну. І ось недавно канадські вчені це підтвердили.
Переносить його білок, за рахунок якого й діє більшість сучасних антидепресантів. Тож дослідження показали, що восени та взимку, коли світловий день менший, цей переносник діє активніше.
Отже, восени, узимку, в похмурі дні серотоніну потрапляє в мозок більше і він пригальмовує ті його ділянки, які регулюють настрій та інші психологічні фактори. Ось і настрій пропадає. Натомість з'являється втомлюваність, сонливість, нападають лінощі, апатія. І що важливо - прогресує апетит. Тепер уже зрозуміло, чому влітку в нас майже нема відчуття голоду, ми ситі лише фруктами й овочами. Щоб зменшити вплив серотоніну, потрібно удень більше бувати на сонці, а ввечечері не економити на електроенергії, навіть вкрутити потужніші жарівки. І відпочинок не завадить, але не з лежанням в ліжку.
Якщо серотонін образно назвати гормоном нещастя, то треба виробляти в собі більше ендорфінів- гормонів щастя. Джерелом позитиву психологи називають банан. А ще шоколад, горіхи, родзинки, курагу, морепродукти. І білок, який є у варених яйцях. Не випадково традиційним англійським сніданком є два варені яйця. Харчуватись треба малими порціями. А ще вибудовувати довкола себе позитивний психоемоційний стан.

Матеріали використано із періодичних видань.

0 коментарі:

Дописати коментар