четвер, 4 червня 2009 р.

Усім спати ! ( Аби не хворіти, треба добре…висиплятись)

son

Недосипання рано чи пізно вплине на стан серця. Виявляється, воно може призвести до відкладення кальцію у серцевих судинах. Вони закупорюються, тоді й може виникнути інсульт. Про це свідчать результати досліджень учених багатьох країн світу.


За їхніми даними, любителі поспати хворіють у п’ять разів менше за тих, хто більше часу в ліжку бореться з безсонням. Якщо ж людина спить менше як 7 годин, вона втричі частіше хворітиме на нежить, аніж той, хто спить не менше ніж 8 годин.


У межах норми вважається семигодинний сон. Хоча ще Наполеон говорив: « Людина, котра спить більше як 4 години, є хворою». Це говорить про те, що у кожної людини є свої особливості роботи організму. Зважаючи на це, формула виходить не дуже точною. Адже для однієї людини вистачає й 6 годин сну, а іншій і восьми буде замало. Тобто, завданням кожного з нас є пізнання себе та потреб свого організму.


Є така приказка: після півночі лягаєш із чортом. Згідно із цією народною мудрістю, засинати слід до 12-ої. І в цьому є рація. Адже з 22 –ої до 24-ої в організмі людини активно виробляється мелатонін. Це гормон, який регулює діяльність ендокринної системи, тривалість сну, бере участь у регуляції тиску, функцій травного тракту. А ще важливо – підсилює ефективність функціонування імунної системи.


Що ж відбувається, якщо такої години людина ще не спить ? При світлі цей гормон руйнується. Тобто, для його продукування потрібна не лише темрява, а й заплющені очі.


Проте, значення має не лише година, о котрій людина засинає. Приміром, трапляється, що вночі доводиться переривати сон ( через професійні обов’язки чи інші причини). Треба наголосити: повноцінним вважається безперервний семигодинний сон. Тільки за таких умов організм встигає відпочити й набратися сил.



Є таке поняття, як добова життєдіяльність, яку можна зобразити у вигляді синусоїди. У першій половині дня відбувається піднесення наших сил, активізація всіх внутрішніх процесів ( синусоїда піднімається). А в другій половині – їх сповільнення (синусоїда рухається донизу). Так – ось, ці дві фази (денна і нічна) мають бути приблизно однаковими .
Синусоїда за таких умов наближається до горизонтальної лінії. Потрібно якнайшвидше виходити з такого стану. Допоможе метод біологічного розкачування : вранішня зарядка, контрастний душ, аби почуватися бадьорим.А ввечері заспокоїтись перед сном допоможе прогулянка на свіжому повітрі, відвідування картинної галереї, прослуховування класичної музики. От і матимемо повноцінний та міцний сон.

Через недостатній чи порушений сон потерпає увесь організм. Порушуються обмін речовин, робота кровоносної , серцево – судинної та центральної нервової систем. У жінок це може загрожувати розбалансуванням менструального циклу. Але, передусім, удар від недостатнього сну дістає імунна система. Що дуже небезпечно взимку, коли в повітрі «розгулює» чимало вірусів.<

0 коментарі:

Дописати коментар