середу, 3 червня 2009 р.

Бучач в перспективі

d0bfd0bbd0bed189d0b0-d180d0b8d0bdd0bed0ba

Бучачани гордяться своїми історичними пам’ятками. І, закономірно, хвилюються з приводу їх збереження. А в нинішніх умовах економічної кризи щоразу важче зайнятися цими проблемами більш серйозно.


Обнадійливим стало повідомлення міського голови Омеляна Оверка про те, що реставрація ратуші триває. Управління обласної архітектури на 2009 рік зробило замовлення на фінансування об’єкта в сумі 3 млн. 200тис. грв. Якщо ці кошти виділять, а будемо сподіватися на краще, то роботи з реставрації могли б завершитися до кінця цого року, включаючи і виготовлення та встановлення фігур.


Кожен житель міста, який пам’ятає ратушу зі вцілілими фігурами та сквером довкола неї, з ностальгією згадує часи, коли всі могли милуватися цим витвором архітектури і сподівається на кращу його долю.


Перед мерією міста проблем із збереження архітектурних будівель немало. Однією з них є колишній будинок культури селища цукрового заводу. Колись цей заклад притягував до себе не тільки мешканців селища, а й з міста. Час і бідність державної казни зробили своє. Тепер тут пустка, руїна, яку треба відновити, зберегти і вдихнути в неї життя. Міська рада викупила у колишнього власника даний об’єкт, але тепер, зважаючи на фінансово-економічну ситуацію, не в змозі привести його до нормального стану. Тому, аби не залишити цю споруду напризволяще, 26 січня сесія міської ради вирішила передати її в довгострокову оренду (на 49 років) людині, яка мріє і постарається зробити все можливе, аби колишній будинок культури запрацював на повну потужність. Ним виявився чоловік, який одружився на нашій землячці та переїхав жити у Бучач. Раніше підприємець, про якого йде мова, проживав у Львові. Займався таким видом мистецтва, як український бойовий гопак, досяг певних успіхів і викладав цю дисципліну в одному з вузів Львова. В орендованому приміщенні він планує найперше організувати секцію бойового українського гопака, а надалі – гуртки художньої самодіяльності, спортивні секції тощо.

0 коментарі:

Дописати коментар